middenstand / ’Dit is een verlopen buurt, niemand houdt het hier lang vol’

De Beatrixstraat was ooit het winkelhart van Leiden-Noord. Maar de tijd heeft het straatje in gehaald.

Hij is teleurgesteld in zijn collega-winkeliers. Ze hebben geen poot uitstoken afgelopen zomer, moppert bloemist Maarten Klootwijk. Daarom werd het dit jaar niks met de traditionele braderie van de Beatrixstraat. „Laat ze het dan lekker zelf uitzoeken. Dan wil ik ook geen voorzitter meer zijn van de winkeliersvereniging.” Of er een nieuwe voorzitter komt? Klootwijk haalt zijn schouders op. „Dit is een verlopen buurt. Zo wordt dat ook door veel winkeliers gevoeld. Niemand houdt het hier lang vol.”Â

Ooit was de straat het kloppend hart van de Leidse volkswijk De Kooi. Een winkelstraat waarvan je er zoveel hebt in naoorlogse wijken. Winkels beneden, woningen boven. Met bakker, groenteboer, supermarkt, slijter of tabakswinkel.

En net als veel van deze winkelstraatjes in andere steden heeft de Beatrixstraat het moeilijk. De winkels zijn klein, de loop is eruit, de verloedering slaat toe. „’s Avonds komen hier de drugsdealers, overdag is het te stil”, zegt Klootwijk.

De woningbouwvereniging De sleutels van Zijl en Vliet, eigenaar van de winkelpanden, heeft om grip te houden op de straat, er een kantoortje geopend. Maar volgens Klootwijk is er meer nodig: een grotere diversiteit aan winkels, zoals het vroeger was. „Volgend jaar vertrekt de Hollandse bakker. Daar komt dan een Turkse bakker in. Dan heb je hier twee allochtone bakkers, in dit straatje. Onbegrijpelijk dat de woningbouwvereniging dat goed vindt: de mensen concurreren elkaar kapot!”

 Op honderd strekkende meter zitten nu twee Marokkaanse slagers, twee bakkers en twee kappers. Het buurtsupertje oogt vooral gesloten en alleen de deur van de Marokkaanse telefoonwinkel en het cafetaria gaan geregeld open. De slijter is nog ’Hollands’, maar de uitbater is ook al op leeftijd.

En volgend jaar houdt ook Klootwijk het voor gezien: „In deze wijk komen steeds meer Marokkaanse mensen. Die houden van kunstbloemen of hebben geen geld voor mijn bloemen.”Â

Het is moeilijk, zucht ook de Marokkaanse bakker. Hij vreest het moment waarop de Hollandse bakker Turks wordt. Om nog maar te zwijgen over de plannen van de gemeente voor het ’het toekomstig hart van Leiden-Noord’, het Kooiplein, op nog geen vijfhonderd meter afstand van de Beatrixstraat. Daar zijn honderden appartementen gepland en is er ruimte voor 4700 m2 detailhandel: grote winkels dus. Verder komt er een parkeergarage voor 1100 auto’s. Dat Kooiplein hangt als een schaduw over de Beatrixsstraat. „Moeilijk, moeilijk, de concurrentie wordt alleen maar groter”, verzucht de bakker.

De gemeente heeft wel met de woningbouwvereniging afgesproken dat bekeken wordt of de winkeliers van de Beatrixstraat naar het Kooiplein kunnen verhuizen. De bakker kijkt daarvan op. „Daar weet ik niets van.” En dan: „Maar is dat dan ook voor ons te betalen?”Â

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden