Midden-Oosterse erwtensoep

In het novembernummer van Food & Wine staat een interessant recept voor Perzische erwtensoep (met lamsgehakt). Het idee om spliterwten nu eens niet te gebruiken voor de vaderlandse erwtensoep, maar er iets exotisch van te maken, trok me aan.

Aan het recept gaf ik mijn eigen draai. Ten eerste wilde ik het vegetarisch houden, ten tweede leek het me lekker om meer specerijen en kruiden toe te voegen. Het werd een fantastische, vullende en geurige soep, die meer aan Arabische souks dan aan Hollandse winters doet denken. Doorgewinterde erwtenkokers weten dat het een eeuwigheid kan duren voor de erwten zo gaar zijn dat ze uit elkaar vallen. Bij mij duurde het meer dan 2 uur.

Dit is geschikt als vegetarisch hoofdgerecht, bijvoorbeeld met warm (pita)brood en eventueel plakken mozzarella of feta.

Voor ca. 6 porties:

Week de spliterwten ca. 10 uur in ruim koud water. Giet ze af. Verhit de olie in een zware (soep)pan en fruit de ui in 4-5 minuten goudgeel.

Voeg alle specerijen toe en bak die kort mee. Doe de rijst, erwten en de helft van de bosui erbij en giet 2,5 liter water in de pan. Roer goed door en breng aan de kook. Kook de soep zachtjes door tot ze dik en gebonden is, en erwten en rijst uit elkaar vallen; regelmatig goed doorroeren. Voeg zonodig meer water toe. Reken op 1,5 a 2,5 uur kooktijd.

Voeg na ca. 1,5 uur de rest van de bosui, 3/4 deel van de verse kruiden en de bouillontabletten toe. Kook nog 30 minuten of langer door. Breng de gare soep op smaak met zout en peper. Bestrooi voor het opdienen met de rest van de kruiden en geef er parten citroen bij.

Ingrediënten

200 g spliterwten, ca. 60 ml extra vierge olijfolie

1 grote ui, grof gehakt

1 volle tl van elk: koenjit (kurkuma), gemalen komijn (djinten), gemalen koriander

1/2 tl kaneel, 1/2 tl gemalen piment

100 g rijst

10 bosuitjes met groen en al, in ringen, 1 bosje platbladige peterselie, fijngehakt, 1 bosje koriander, fijngehakt, 20 bladen munt, grof gesneden, 2 kruidenbouillontabletten, zout, verse peper,

1 citroen, in parten

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden