Recept

Midden-Oosterse eenpansschotel met lamsgehakt en eieren

null Beeld COLOURBOX
Beeld COLOURBOX

Hoe verleidelijk het gerecht op de omslag van 'Jerusalem' (van chefs Ottolenghi en Tamimi) ook is, het kwam niet in me op het te maken. Tot mijn eier-minnende dochter me ertoe aanspoorde.

Hoewel ik weet dat je Ottolenghi blindelings kunt vertrouwen, heb ik hier en daar iets aan het recept gewijzigd. Ik had kikkererwten, en die heb ik door het gehakt gemengd. Ook wat kruiderijen aangepast.

In plaats van lamsgehakt kun je runder- of kipgehakt gebruiken. Ingemaakte Marokkaanse citroenen zijn o.a. te koop bij Marokkaanse winkels, net als harissa (pittig Marokkaanse kruidenpuree). Laat de citroen anders weg. Sumak is een poeder van gedroogde zure bessen. Te koop in kruidenwinkels en Turkse zaken. Geef bij dit hoofdgerecht een pittige groene salade, bijvoorbeeld van rucola of waterkers.

Voor 4 à 5 personen

Rooster de pistachenoten en pijnboompitten enkele minuten in een droge koekenpan tot ze licht gebruind zijn. Spoel de citroen af, trek het vruchtvlees er af en hak de schil heel fijn. Verhit 3 el olie in een grote, zware koekenpan. Bak de ui en knoflook 6-7 minuten, tot ze beginnen te kleuren. Voeg het gehakt toe en bak het al omscheppend ca. 5 minuten mee, tot het rul en gebruind is. Breng op smaak met zout, peper, sumak, komijn en koriander. Neem de pan van het vuur en roer kikkererwten, harissa, geroosterde noten/pitten en stukjes citroen erdoor. Verhit een zware koekenpan, giet er enkele druppels olijfolie in en rooster de kerstomaten op hoog vuur tot ze zacht worden en beginnen te blakeren. Bestrooi met wat zout en peper. Roer de yoghurt, tahin, citroensap, 1 el water en wat zout en peper door elkaar tot een gladde, dikke saus. Verwarm het gehakt en giet de kippenbouillon erbij.

Maak 4 kuiltjes in het gehakt en breek een ei in ieder kuiltje. Bestrooi ze met (weinig) zout. Leg een deksel op de pan en warm op laag vuur 5-6 minuten door tot de eiwitten stollen en de dooiers nog zacht zijn. Warm de tomaten even op en verdeel ze over het gehakt. Neem de pan van het vuur en verdeel de yoghurtsaus in scheppen erover. Bestrooi met koriander en nog wat sumak. Meteen opdienen.

Ingrediënten

50 g pistachenoten, grof gehakt, 50 g pijnboompitten, 1/2 ingemaakte Marokkaanse citroen, ca. 3 el extra vierge olijfolie, 1 grote ui, fijngesnipperd, 6 tenen knoflook, in dunne plakjes, 300 g lamsgehakt, zout, versgemalen peper, 1.5 tl sumak, 2 tl gemalen komijn, 1 tl gemalen koriander, 1 à 2 tl harissa (of andere pepersaus), ca. 250 g gekookte kikkererwten, 200 g kerstomaten, 6 volle el dikke Griekse yoghurt, 1.5 el tahin (sesampasta), 2 el vers citroensap, 100 ml kippenbouillon, 4 grote (scharrel)eieren, 3-4 el grofgehakte koriander

Lees hier meer recepten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden