'Midden-Oosten moet vrij van kernwapens'

amsterdam – Diplomaten uit 148 landen zijn het eens geworden over nieuwe stappen om verspreiding van kernwapens tegen te gaan. In de slotverklaring van een conferentie over het non-proliferatieverdrag (NPV) staat onder meer dat er in 2012 gesproken zal worden over een kernwapenvrij Midden-Oosten.

Dat de Verenigde Staten met die gesprekken instemmen, betekent volgens diplomaten dat bondgenoot Israël vermoedelijk bereid is aan het beraad mee te doen. Israël heeft zich niet aangesloten bij het NPV, maar bezit wel kernwapens – al geeft het dat officieel niet toe. De slotverklaring verhoogt de druk op Israël om zich aan te sluiten bij het NPV en zijn kernwapens op te geven.

De VS hebben met de Midden-Oostenconferentie ingestemd om de conferentie te redden. In 2005 kwam er bij een vergelijkbare herzieningsconferentie geen akkoord.

Een ander resultaat is dat de officiële kernwapenstaten (VS, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk) zich bereid tonen concrete plannen te maken om hun arsenalen af te bouwen. Daarover rapporteren ze in 2014. Voorstellen om concrete data af te spreken wanneer die beloften zijn bewaarheid sneuvelden.

Lange tijd was dan ook onduidelijk of Iran met de verklaring wilde instemmen. Teheran had harde datums geëist en voor aanname van het slotdocument was unanimiteit vereist. Iran is aangesloten bij het NPV als niet-kernwapenstaat, maar staat onder verdenking toch kernwapens te willen produceren. Overigens namen naast Israël ook de kernwapenstaten India, Pakistan en Noord-Korea niet deel aan de conferentie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden