Midden- en kleinbedrijf vindt zijn werknemers veel te duur

JELLE BRANDSMA en REDACTIE POLITIEK

De personeelslasten voor het midden- en kleinbedrijf moeten fors omlaag. Dat is nodig om economische groei te verhogen, schrijf de werkgeversorganisatie MKB Nederland in een rapport dat dinsdag wordt aangeboden aan premier Rutte. Het is een nieuwe poging van het bedrijfsleven de kosten voor werknemers aan te passen.

Bij zijn aantreden verklaarde Hans de Boer, de nieuwe voorzitter van VNO-NCW, al dat er van hem mag worden gesneden in collectieve regelingen voor werkloosheid en pensioen. Nu komt het midden- en kleinbedrijf met een initiatief: minder loon bij ziekte en minder vakantiedagen. De werkgevers vinden lagere lasten nodig voor meer economische groei.

De werkgevers trekken nu aan de bel omdat de politiek dit jaar gaat praten over de positie van zelfstandigen zonder personeel en over de positie van zieke werknemers. Minister Asscher van sociale zaken komt binnenkort met een rapport over doorbetaling van loon hij ziekte. In mei verschijnt een studie over zzp'ers. Moet de zelfstandigenaftrek op de helling omdat zzp'ers goedkoper werken dan vaste werknemers?

De pogingen van werkgevers om de personeelskosten te verminderen zullen tot een fiks debat leiden in Den Haag. VVD-Kamerlid Anne Mulder steunde deze week de werkgevers in een discussiebijdrage in de opinierubriek van Trouw: "Bedrijven lopen grote financiële risico's. Zij denken wel twee keer na voordat zij iemand een vast contract aanbieden. Ze doen liever een beroep op payrollers, uitzendkrachten of zelfstandigen zonder personeel." Linkse partijen en de FNV denken dat minder rechten voor vaste werknemers de problemen van de bedrijven niet oplossen en tot onzekerheid leiden voor al het personeel.

ECONOMIE 21 Meer nieuws

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden