Middeleeuwse vondsten Utrecht vandaag te zien

UTRECHT (ANP) - Opgravingen in het centrum van Utrecht hebben een wirwar van fundamenten van middeleeuwse huizen, steegjes, waterputten en een kerk blootgelegd.

Vandaag is het terrein, naast het Utrechtse conservatorium op de Mariaplaats, opengesteld voor publiek. Het terrein lag jarenlang braak: het laatste solide bouwwerk dat er had gestaan, was een Duitse commandobunker. Zwervers en lunchende studenten hadden daarna het terrein bevolkt, waar in de voorgaande eeuwen de “immuniteit” van Sint Marie-kerk had gelegen: een serie kerkelijke woningen waar wereldlijke geestelijken, kanunniken, hun afgeschermde leven hadden geleid.

Stadsarcheoloog de Groot is het meest in zijn nopjes met de vondst van een originele mozaïekvloer in het huis van kunstschilder Abraham Bloemaert (1564-1651). Hij hoopt dat de bodemschat opgenomen kan worden in het bestemmingsplan van het terrein: 45 woningen. Dat lijkt te lukken. De Belgische architect toonde zich zeer enthousiast en is van plan een deel van de middeleeuwse verkavelingsstructuur die nu bloot ligt te handhaven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden