Middelbare school omzeilt schooladvies

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Alleen een schooladvies van de onderwijzer in groep 8 zou met ingang van dit jaar voldoende moeten zijn om een kind tot een middelbare school toe te laten. Maar middelbare scholen willen meer houvast, constateren de Landelijke Ouderraad en de koepel van basisscholen PO-Raad.

Laura van Baars

De eindtoets (vaak Cito) wordt dit jaar in april afgenomen, en kan niet meer dienen als toetssteen voor het schooladvies. Middelbare scholen zoeken volgens de ouders en basisscholen naar alternatieven om het schooladvies van de basisschool te controleren.

Zo kunnen middelbare en basisscholen in een regio afspreken dat er in groep 8 intelligentietoetsen worden afgenomen. "Daarover gaan veel van de telefoontjes die wij binnenkrijgen", zegt Landelijke Ouderraad- medewerker Petra Hietbrink. "Ouders zijn bang dat die toetsen het advies alsnog beïnvloeden."

Ook klagen ouders volgens Hietbrink over middelbare scholen die voor toelating behalve het advies, ook de toetsscores van de afgelopen drie jaar willen inzien. Zo wordt bijvoorbeeld vaak om het resultaat van de Entreetoets uit groep 7 gevraagd. "Maar middelbare scholen zouden erop moeten vertrouwen dat een basisschool die een kind acht jaar heeft meegemaakt echt wel weet wat het aankan."

De PO-Raad ziet in regionale 'plaatsingswijzers' dat middelbare scholen met basisscholen afspreken dat het advies aangepast kan worden na onderling overleg. Dat mag niet: de basisschool is de baas over het advies.

Sommige middelbare scholen willen ook dat het schooladvies zo simpel mogelijk is: dus bijvoorbeeld alleen 'vmbo-t', en niet 'vmbo/havo'. De PO- Raad waarschuwt dat deze enkelvoudige adviezen niet altijd in het belang van de leerling zijn. Als een basisschool meer opties wil openhouden, moet een middelbare school dat accepteren.

Veel ouders maken zich zorgen over het schooladvies van hun kind, is de indruk van de Landelijke Ouderraad op basis van het aantal telefoontjes dat zij de afgelopen maanden hebben binnengekregen. 15 procent van de vragen gaat over het schooladvies.

"Dat is een aanzienlijk percentage", zegt woordvoerder Arline Spierenburg. "De vraag van een individuele ouder is vaak de vraag van een grote groep ouders. Als een ouder uit de medezeggenschapsraad belt, betekent dat dat veel meer ouders rond een school die zorg hebben."

Voor 1 maart moeten alle basisscholen zo'n 190.000 kinderen een schooladvies hebben gegeven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden