Middelbare school is niet blij

Strak van de spanning begonnen 12-jarigen ook vorige maand weer aan de Citotoets, soms op de been gehouden door geluksknuffels en kalmeringstabletjes. Een goede score is op steeds meer plaatsen hét ticket tot de juiste middelbare school. Aan die hysterie moet een eind komen, vindt het kabinet. Het schooladvies van de meester of juf moet weer bepalend worden. Daarom wordt de toets vanaf 2015 pas na half april gehouden. Is dit een opluchting voor ouders en leerlingen, of verzint het voortgezet onderwijs nu iets anders om leerlingen te selecteren?

Ooit was de Cito-eindtoets bedoeld als mogelijkheid voor dubbeltjes om te bewijzen dat ze een kwartje konden worden. De toets moest voorkomen dat kinderen een te laag advies kregen vanwege hun sociaal-economische achtergrond. Middelbare scholen gebruiken de toets echter in toenemende mate om leerlingen te selecteren voor bijvoorbeeld havo- en gymnasiumklassen, met een minimumscore als 'toelatingseis'. Gevolg: steeds meer ouders hebben het idee dat hun kind moet worden klaargestoomd voor de Citotoets. Er ontstond een hele industrie rond de toets. Basisscholen en ouders oefenen oude Citotoetsen met achtstegroepers, bijlesbureautjes ontwikkelden speciale Citotrainingen.

Wanneer middelbare scholen de scores niet kunnen gebruiken als selectiecriterium, vervalt de noodzaak om leerlingen zo te trainen dat het rendement op de toets optimaal is. Dat is een hele opluchting, voor ouders en leerlingen. Zij kunnen weer ontspannen aan groep 8 beginnen en op basis van het advies van de meester of juf een school uitzoeken.

Ook basisscholen zijn blij. Er wordt langer serieus lesgegeven als de toets later wordt afgenomen en voor leerkrachten betekent het een herwaardering van hun taak om een schooladvies uit te brengen.

Het voortgezet onderwijs is minder blij. Bij 15 procent van de leerlingen is het schooladvies niet betrouwbaar genoeg, zegt Sjoerd Slagter van de VO-raad. Hij voorspelt dat middelbare scholen zelf een toelatingstoets zullen afnemen of een omweg verzinnen zodat ze de Citoscores alsnog kunnen meenemen.

Staatssecretaris Dekker heeft aangegeven daar een stokje voor te steken. Onverstandig, zegt Slagter. "Als het kabinet scholen verbiedt om leerlingen zelf te testen, ontnemen ze hen vrijheid. Dat gaat dan averechts werken. Dan zullen ze officieel naar de wet handelen, maar ondertussen zelf iets regelen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden