Middelbare scholen moeten leraren met alleen pabo-diploma inhuren

null Beeld anp
Beeld anp

De leerlingen zijn bijna terug, maar het lesrooster vertoont op veel middelbare scholen nog gaten. Juffen en meesters met een pabo-diploma gaan nu aan de slag als docent op middelbare scholen.

Marijke de Vries

Op sommige scholen komt het er nu echt op aan: de zomervakantie zit er bijna op, maar het docentenkorps is nog niet compleet. Er ontbreekt nog een leraar wiskunde of er is nog een gat bij Nederlands. Of allebei. Hoewel in het noorden van het land de scholen vandaag weer beginnen, worden deze week nog op allerlei plaatsen sollicitatiegesprekken gevoerd.

Uiteindelijk lukt het scholen wel om het lesrooster rond te krijgen, maar docenten hebben niet altijd de juiste papieren, zegt Evert Weide van de Docentenbank, een werving- en selectiebureau voor het onderwijs. "Er is nog steeds een behoorlijk gebrek aan docenten in vakken als wiskunde, Duits, economie of natuurkunde."

Dat merken ze ook bij Meesterbaan, een vacaturesite voor leraren. Voor vakken als scheikunde, biologie, natuurkunde, wiskunde en economie plaatste de site in het eerste half jaar van 2014 al meer vacatures van scholen dan in heel 2013.

Hoe die vacatures uiteindelijk worden ingevuld, weet het bedrijf niet.

Dit is slechts een excerpt. Abonnees lezen vandaag het hele artikel over het lerarentekort in het voortgezet onderwijs in Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden