Middelbare scholen huren zelf bureaus in voor bijspijkercursussen
Voor het eerst huren scholen voor voortgezet onderwijs op grote schaal zelf bureaus in die de bijspijkercursussen aanbieden. Zeker 160 scholen doen dat. Leerlingen kunnen dan op hun eigen school, tijdens reguliere lesuren, worden klaargestoomd voor de examens.
Dat steeds meer leerlingen een examentraining volgen, is bekend. De drie grote aanbieders van de trainingen, Lyceo, ThiemeMeulenhoff en Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL), zijn dit jaar samen goed voor meer dan 28.000 examenleerlingen, tegenover zo'n 22.000 vorig jaar. Maar steeds vaker zijn het de scholen die de trainingen inkopen, in plaats van ouders en leerlingen.
Marktleider Lyceo (15.000 leerlingen) geeft dit jaar op honderd scholen examentrainingen. Vorig jaar waren dat er nog zestig. Dit jaar was er zoveel animo dat het bedrijf de inschrijvingen vroegtijdig stopzette.
Diezelfde trend zien ze bij ThiemeMeulenhoff, aanbieder van 'de Nationale Eindexamentraining' en bij SSL, dat verbonden is aan de Universiteit Leiden. Zij geven trainingen op respectievelijk 35 en 25 scholen. Ook vragen scholen advies om de trainingen zelf op te kunnen zetten.
Sommige scholen stellen de trainingen verplicht voor alle leerlingen en nemen daarvoor de kosten op zich. "Bijvoorbeeld als een klas een achterstand heeft opgelopen omdat een lerares met zwangerschapsverlof ging", zegt SSL-coördinator Hans Huibregtse.
Op andere scholen doen alleen de leerlingen mee die onvoldoende staan, of kunnen leerlingen vrijwillig intekenen. "Maar ook dan doet toch gauw 70 tot 80 procent van de leerlingen mee", zegt Roelie Kruis van ThiemeMeulenhoff.
Een mogelijke verklaring voor de stijgende populariteit van de trainingen op scholen zijn de verscherpte exameneisen. Leerlingen mogen vanaf dit jaar voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde niet meer dan één onvoldoende halen en niet lager dan een 5. "Scholen willen hun examenresultaten opkrikken, dat is uiteindelijk toch wat ze willen", zegt Huibregtse van SSL.
Vooral de exacte vakken economie en wiskunde zijn volgens de aanbieders populair. Al is er ook meer belangstelling voor Nederlands en Engels. De kosten voor examentrainingen op school liggen vaak wat lager dan de 145 tot 165 euro per dag die de meeste aanbieders rekenen op hun eigen locaties.
"Dat kan niet iedereen betalen", zegt Fred Bolluijt, afdelingsleider havo/vwo op het Koningin Wilhelmina College in Culemborg. Toch zag hij de afgelopen jaren steeds vaker dat leerlingen elders zo'n training volgden. Daarom haalde de school de trainingen twee jaar geleden in huis, als extra keuze-optie in de examenvoorbereidingen. Leerlingen kunnen op vrijwillige basis tweedaagse trainingen volgen voor 125 euro per vak.
De vereniging van scholen voor voortgezet onderwijs, de VO-raad, is 'niet blij' met de toegenomen animo voor de examentrainingen. "Wij zijn een beetje bang dat je traint op het halen van het examen zelf in plaats van de stof", zegt woordvoerder Sebastiaan Dingemans.