Middelbare scholen geven zich bloot

amsterdam – - Middelbare scholen nemen het heft in eigen handen: ze publiceren zelf informatie over hun prestaties.

Gisteren lanceerde de VO-raad, de vereniging van schoolbesturen in het voortgezet onderwijs, het project ’Vensters voor Verantwoording’. Op www.schoolvo.nl zijn gegevens te vinden over eindexamenresultaten en over de tevredenheid van ouders en leerlingen en het aantal lesuren dat per jaar gegeven wordt.

Scholen hebben weleens anders gestaan tegenover het openbaren van informatie over hun functioneren. Toen Trouw in 1997 gegevens over onder andere de eindexamencijfers wilde publiceren, stapten de middelbare scholen naar de rechter. „Als je ziet dat er destijds een wet voor nodig was om dit te bereiken, hebben de scholen sindsdien een flinke stap gemaakt”, aldus Sjoerd Slagter, voorzitter van de VO-raad.

Nu onderschrijven de middelbare scholen de doelstellingen die Trouw destijds had met het opvragen van de schoolprestaties. Slagter: „Met ’Vensters voor Verantwoording’ willen we onze kwaliteit laten zien aan de buitenwereld. Scholen die op bepaalde onderdelen minder goed scoren, kunnen zich vergelijken met andere en zich verbeteren.”

Wellant College de Bossekamp, een vmbo-school in het Zuid-Hollandse Ottoland, is zo’n school met relatief lage eindexamenscores. Die staan nu open en bloot op de website. Waarom kiest de school er toch voor om mee te doen?

„Aan de ene kant is het om onszelf scherp te houden: wat kunnen we zelf beter doen?”, zegt Wolter Smit, hoofd van het onderwijsbureau van de school.

Een ander voordeel vindt Smit dat zijn school meer toelichting kan geven bij de gegevens. „Bij Trouw staan de cijfers er, en daar houdt het mee op. Hier kunnen we ook andere dingen laten zien. Leerlingen zijn bijvoorbeeld wel tevreden over onze school. Wil je een totaalplaatje, dan moet je zulke dingen meenemen.”

Smit is niet bang dat het potentiële leerlingen zal afschrikken. „Ik denk dat ouders en leerlingen juist blij zijn met deze openheid.”

De VO-raad hoopt dat in september driekwart van de scholen op de site staat. 90 procent van de scholen heeft toegezegd gegevens aan te leveren, volgens Slagter.

En de overgebleven 10 procent? „Een aantal scholen doet niet mee om principiële redenen. Andere hebben zelf al een verantwoordingssysteem.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden