Microsoft leert inwoners van Amsterdam-West wat www is

Er zijn jaloerse reacties en argwaan, door de sponsoring van Microsoft van een computercursus in drie Amsterdamse achterstandswijken. „Maar met alleen een grote zak geld ben je er niet. Onze juffen beseffen hun cruciale rol in de samenleving.”

Nighat Sheikh toont trots haar certificaat. De 46-jarige Pakistaanse doorliep de cursus van Computerwijk, een initiatief van bewonersorganisatie Eigenwijks in Nieuw-West en Microsoft om ’de minder bevoorrechte bewoners op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de computer’.

„Een ander zegt zo’n diplomaatje misschien niets. Maar voor veel van onze cursisten is het hun eerste diploma ooit. Zij ontlenen er zelfvertrouwen aan. Voor hen verdwijnen hierdoor misschien andere drempels”, zegt Dick Glastra van Loon van stichting Eigenwijks in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart.

Sheikh woont al 28 jaar in Nederland. Vlak na haar komst volgde ze Nederlandse les. Te kort. En inmiddels te lang geleden. Sindsdien redt ze zich met handen, voeten én Engels. „Ik ben vorige week met mijn dochter naar de bieb geweest en heb er een taalcursus opgehaald. Ik wil nu verder. Ik wil Nederlands leren.”

Haar ’juf’ knikt en kijkt bijna net zo trots. Vutter Tineke Rombouts geeft op vrijwillige basis computercursus aan de beginners. Ze heeft al tien cursussen achter de rug. „Ik vind het leuk op deze manier met vaak allochtone vrouwen, buurtgenoten, in contact te komen. En ik kan ze helpen. Sommigen hebben wel eens geprobeerd het van hun kinderen te leren. Maar ik heb wél geduld. Ik zeg nooit: Weet je dat nou nog niet?”

Nighat Sheikh liet haar moeder Pakistaanse kranten naar Amsterdam opsturen. Zo volgde ze het nieuws. Twee weken later. Nu kan ze het zelf op internet lezen. Dankzij Rombouts, die er echter niet alleen voor de www’s zit. „Pas hoorde ik tijdens de les een Marokkaanse moeder klagen over haar drie lastige pubers. Overal waar je hier om je heen kijkt, hangen posters over hulpverleners, maar ze had toch een duwtje in de rug van mij nodig. Nu is ze hulp gaan zoeken.”

Wilma Borgt, coördinator Computerwijk en Glastra van Loon, algemeen coördinator van Eigenwijks, zien de cursus als een opstap naar integratie, naar zelfstandigheid, naar nieuwe mogelijkheden en betere omstandigheden. In twee jaar tijd werden al 1750 certificaten uitgereikt. Elke cursist wende aan de muis in de hand, en ontmoette een luisterend oor bij tachtig zelf opgeleide docenten. „We krijgen veel jaloerse reacties op de steun van Microsoft. Maar men beseft niet wat voor een organisatie er achter zit. Het gaat om de grotere context. Onze docenten zijn er ook om andere signalen op te vangen en er iets mee te doen’’, aldus Glastra van Loon.

58 procent van de cursisten in Osdorp, Slotervaart en Geuzenveld , was allochtoon, 75 procent vrouw. „Het lukt ons nog niet zo de allochtone mannen te bereiken, terwijl het werkloosheidscijfers in die groep hier erg hoog is. Zij voelen zich vaak als oud vuil aan de kant gezet. Ze zitten passief thuis. Op die groep moeten we alert zijn. Want nu hun vrouwen buitenshuis wel actief worden, moeten we uitkijken dat het straks thuis, achter de voordeur, niet verschrikkelijk uit de hand loopt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden