Microkredieten aan huis verstrekt

Startende ondernemers komen nauwelijks via een bank aan geld

REPORTAGE | FLEUR DE WEERD | VEENENDAAL

Rudy van Dijk (31) ondersteunt zijn hoofd met zijn handen. "Ik heb de sinterklaasintocht van het dorp georganiseerd en ga ook de braderie doen. Hopelijk." Hij kijkt naar de papieren voor zich op de keukentafel. Er staan tabellen op met cijfers en berekeningen. De vrouw tegenover hem fronst. "Ik hoor veel hoop, maar heb je die opdracht ook al op papier?" "Nee, maar ik ben er 99 procent zeker van dat ik hem krijg. Ik moet alleen wel even toestemming krijgen van het bestuur."

Martine Ophoff is bij Van Dijk thuis om te zien of hij in aanmerking komt voor een microkrediet. Ze luistert naar Rudy's verhaal. "Ik werkte tot twee jaar geleden als animator bij vakantieparken. Net voordat ze me een vast contract moesten geven, zetten ze me aan de kant. In dezelfde maand raakte Inge ook werkloos." Hij knikt naar zijn vrouw, die naast Martine zit. Inge (29) heeft zoon Damian (2) op schoot, die stukjes appels naarbinnen werkt. "Ze maakt nu mijn website."

Na een jaar in de WW besloot hij in september een eigen bedrijf op te richten in recreatieadvies. "Mijn plan is vakantieparken te helpen hun animatieprogramma's vorm te geven. Om nu brood op de plank te brengen en een netwerk op te bouwen, ben ik evenementen aan het organiseren." Dat heeft hem aardig wat geld opgeleverd, maar niet genoeg. Hij wil 10.000 euro lenen ter overbrugging van de winter en om een nieuwe computer te kopen.

Startende ondernemers als Van Dijk komen nauwelijks via de traditionele weg, via een bank, aan geld. Die kan weinig verdienen aan kleine leningen. Bovendien wil de bank vaak een onderpand voor de lening. Veel starters hebben geen huis of ander kapitaal hiervoor beschikbaar.

Het ministerie van economische zaken besloot dit probleem in 2009 aan te pakken en initieerde samen met de Rabobank, ABN Amro en ING stichting Qredits. De opdracht: verleen kansrijke ondernemers kredieten tot 50.000 euro en help ze bij het juist besteden van het geld.

Qredits komt, anders dan de meeste banken, bij de mensen thuis. "Ik wil echt een beeld hebben van de situatie voordat ik een krediet verstrek. We zijn geen liefdadigheidsinstelling. Er moet worden afgelost", zegt Ophoff. Daarom biedt Qredits als extra een coach aan als de organisatie geld uitleent. Dit zijn ondernemers met ervaring die dit werk vrijwillig doen. Ze kosten 200 euro voor een jaar en ondersteunen de ondernemers met bijvoorbeeld de administratie en ook de financiën. "Dat is aftrekbaar. In jouw geval zou ik een coach adviseren die je met marketing en acquisitie helpt", vertelt Ophoff het stel.

De adviseur kijkt met samengeknepen ogen naar het plan op tafel. "Stel dat we financieren, dan is de vraag of je volgend jaar de winter doorkomt. Ik wil zekerheid." Van Dijk knikt. "Volgend jaar heb ik meer tijd om een buffer op te bouwen. In de zomer verdien ik aardig wat aan het verhuren van luchtkussens en ik kan een show daaromheen organiseren op campings."

Ophoff doet nog geen uitspraken over een lening. Op papier heeft Rudy laten zien dat hij in staat is geld te verdienen, maar er kleeft een risico aan. Als hij volgend jaar problemen heeft, kan Qredits naar het geld fluiten. Bij een WW'er valt weinig te halen en Rudy's vrouw kan niet bijdragen. "Ik geef je extra tijd om bevestigingen te halen voor opdrachten in de toekomst. Als je die hebt, praten we verder."

'Kapsalons, rijscholen, vooral starters kloppen aan'
Interview | Van onze redactie economie

Qredits-directeur Groenevelt: 150 aanvragen per week, 3100 kredieten in drie jaar verstrekt

De drie jaar geleden opgerichte stichting Qredits is zo succesvol dat het kabinet haar activiteiten wil uitbreiden. Rutte II wil kredieten tot maximaal 150.000 euro mogelijk maken. "Dat geeft aan dat we absoluut in een behoefte voorzien", zegt Qredits-directeur Elwin Groenevelt.

Hoe verschillen jullie van banken?
"We zijn een stichting en hebben dus niet als doel de winst te maximaliseren. Dus kunnen we ons richten op kleine ondernemingen. Banken kunnen hun niet veel bieden. Als gevolg van toenemende regelgeving zijn kleine of startende bedrijven niet rendabel voor ze.

"De rente die wij vragen, is overigens wel marktconform: 9,75 procent. Hiermee betalen we de kosten van de organisatie en bouwen we een buffer op voor het geval dat leningen onverhoopt niet worden terugbetaald."

Jullie hebben 45 miljoen euro. Hoe komen jullie aan dat geld?
"Het ministerie heeft ons 15 miljoen euro geleend. Nog 15 miljoen kwam van de Bank Nederlandse Gemeenten en Triodos. ABN Amro, Rabobank en ING leenden ons samen nog eens 15 miljoen. Hier betalen we natuurlijk gewoon rente over."

"De banken doen enerzijds mee omdat ze het initiatief steunen en gewoon rente ontvangen voor de lening. Maar ze krijgen er ook veel klanten voor terug. Onze adviseurs verwijzen de ondernemers altijd door naar een bank om daar te bankieren en andere producten af te sluiten, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Waarom zijn jullie succesvol?
"Er zijn in Nederland steeds meer ondernemers die moeite hebben om de financiering rond te krijgen. Niet gek, we hebben in Nederland een miljoen zzp'ers. We krijgen inmiddels 150 aanvragen per week. Daarvan moeten we er veel afwijzen, maar we hebben in de drie jaar dat we bestaan toch ook 3100 kredieten verstrekt. Tweederde hiervan aan starters. Van kapsalons tot autorijscholen, van kinderdagverblijven tot zelfstandige postbezorgers van PostNL die een bestelbus willen.

"Het terugbetalen gaat beter dan verwacht: 280 ondernemers hebben het hele bedrag al afbetaald, terwijl dat niet verplicht was. We hebben veel succesverhalen, zoals een goedlopende kappersfranchise en een hard groeiend schoonmaakbedrijf."

Nemen de successen niet af door de crisis?
"Er zijn ook veel ondernemers die het goed doen. Ik denk zelfs dat de crisis meer bestendige ondernemers voortbrengt. Zij die nu beginnen, zijn geen overvloed gewend en doen het met wat ze krijgen kunnen."

Maar de crisis en de nadruk op flexwerk dwingen mensen ook om te gaan ondernemen.
"Ja. Deze mensen doen het gemiddeld minder. Als iemand de droom heeft ondernemer te zijn, werkt dit vaker beter uit dan als iemand daartoe wordt gedwongen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden