Mickey en Goofy kregen een extra lampje

Hoezo geen stroom in Frankrijk? Disneyland Parijs had voor het millenniumfeest nog eens tienduizenden gloeilampjes extra uit de kast gehaald om Mickey en Goofy te laten stralen. De schade van de orkaan van een week geleden was vakkundig weggemoffeld. Zelfs het ontevreden personeel zette een glimlach op.

Het pretpark, 35 kilometer ten oosten van Parijs, is vorige week maar één dag dicht gebleven. Voldoende om, met de snelheid van een wervelwind, ontwortelde bomen, afgebroken takken en beschadigde dakbedekking aan het zicht te onttrekken.

Het is business as usual. Tweederde van het land is tot rampgebied verklaard, maar in het sprookjesdecor van Disneyland Parijs regeert de illusie. Een feeërieke jaarwisseling was beloofd, en dat moest er komen.

Tijdens de autotocht vrijdag naar dit deel van Frankrijk leek er niets aan de hand. Pas bij het naderen van Parijs waren de sporen van de stormen zichtbaar in het landschap. Twee mannen hingen in een elektriciteitspaal, terwijl een colonne vrachtwagens en jeeps van een Engels nutsbedrijf met zwaar materieel voorbijreed, onderweg naar waarschijnlijk een veel grotere klus.

Euro Disney had alles op alles gezet. Dat moest ook wel, in de wetenschap dat de nettowinst van het pretpark is gehalveerd, de schulden zich opstapelen en beursanalisten adviseren om de aandelen van de hand te doen.

Het massaal toegestroomde publiek was gekomen voor het vuurwerk en de 'electrical parade' als toetje. En gelukkig ging 'Le Bug' ook aan Disneyland voorbij. Niemand in Main Street die nog dacht aan de waterellende en stormschade.

Op de Champs-Elysées in Parijs werd dan tenminste nog een kaarsje aangestoken voor de circa één miljoen Fransen die oud op nieuw zonder elektriciteit moesten vieren.

De zware generatoren, die stroom hadden kunnen leveren, stonden op dat moment te draaien op de beroemdste boulevard ter wereld. Voor het lichtfeest van de eeuw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden