interview

Michiel ten Horn: zelf misschien ook een aanmodderfakker

Regisseur Michiel ten Horn:
Regisseur Michiel ten Horn: "Ik heb mensen om me heen die nog steeds niks hebben afgemaakt"Beeld Jasper Wolf

'Aanmodderfakker', de coming of age-film over eeuwige student Thijs, werd op het Nederlands Film Festival uitgeroepen tot beste film. 'Ik ken eigenlijk best veel Thijsen, misschien ben ik er zelf wel een', vertelt regisseur Michiel ten Horn.

Belinda van de Graaf

De overwinning van 'Aanmodderfakker' markeerde in september een generatiewissel in het Nederlandse filmlandschap. Het waren niet de geijkte boekverfilmingen en romcoms die er met de buit vandoor gingen, maar kleine, intieme films over de groeipijnen van tieners. Van alle bekroonde jongerenfilms was 'Aanmodderfakker' de meest markante.

Hij gaat over een jongeman die zich een jongen waant, en daar ook naar leeft. De 32-jarige Thijs - gespeeld door Gijs Naber - is wat je noemt een eeuwige student. Kostelijk zijn de scènes waarin hij achter zijn computer in slaap sukkelt, en samen met zijn met koffie overgoten toetsenbord onder de douche stapt. Zijn was levert hij nog steeds af bij zijn zus die inmiddels twee kinderen heeft en een 16-jarige oppas, Lisa, met wie hij voorzichtig aanpapt.

"Ik ken eigenlijk best veel Thijsen", vertelt regisseur Michiel ten Horn (31) in een Amsterdams café. "Misschien ben ik er zelf wel een. Ik woon op soortgelijke wijze als Thijs, met een 36-jarige huisgenoot. Een paar scènes zijn in mijn eigen huis gefilmd. Het huis waarin Thijs woont, moest als een upgrade van een studentenhuis voelen. Dat je wel met een vriend een verdieping wilt, maar dat je daar veel te lang blijft hangen. Ik heb mensen om me heen die nog steeds niks hebben afgemaakt. Ze wachten op een signaal dat zegt: nu ben je volwassen, nu begint het. Maar dat signaal komt niet."

'Aanmodderfakker' is het portret van een generatie die nog eindeloos kon studeren, en van de ene studie naar de andere kon fladderen, zonder dat iemand zich daar druk over maakte. "De gedachte heerst dat het leven iets heel bijzonders voor je in petto heeft. Denken dat er ergens een belofte is gedaan. Ervan overtuigd zijn dat je hele toffe dingen gaat doen - profvoetballer worden of muzikant of rijk - en daar een beetje op gaan zitten wachten."

Abonnees van Trouw lezen vandaag in de Verdieping het hele interview met Michiel ten Horn over 'Aanmodderfakker', de film die vanaf morgen te zien is in de bioscopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden