Michiel Romeyn 'P.F.Thomése is wél mooi'

Michiel Romeyn (1955) is acteur, komiek en beeldend kunstenaar. Momenteel is bij bezig met de opnames voor de vierdelige EO-serie ’Rembrandt en ik’.

Moest u zich nog inlezen voor de rol van Rembrandt?

„Jazeker. Ik heb bijvoorbeeld ’De grote Rembrandt’ gelezen van Gary Schwartz. En ik ben naar een lezing geweest van Rembrandt-expert Ernst van de Wetering. Verder ben ik ter voorbereiding naar het Rijksmuseum gegaan. Daar zie je dat hij toch ook schilderijen kon maken in een woeste stijl. Tjonge, dan lijkt het wel Karel Appel. Maar de etsen van Rembrandt vind ik het mooiste.”

Leest u veel?

„Ik lees heel traag, ik ga niet zo vlot. Ik ben, hoe noemen ze dat ook alweer, ’licht dyslectisch’ en ik denk dat ik daardoor meer op beeld gericht ben. Ik hou meer van plaatjes. Mijn kast is voor het grootste gedeelte gevuld met kunstboeken. Dan heb je plaatjes zat om te bekijken.”

Ondanks die ’lichte dyslexie’ heeft u toch al eens iets geschreven.

„Dat was de dichtbundel ’Oboema op een brommer’. Dichten is ook schilderen. Met woorden. Ik ben nu trouwens voor de tv-opnamen in Dordrecht, en het valt me op dat die stad iets poëtisch heeft. Het is niet voor niets dat Cees Buddingh’ hier vandaan kwam.”

Die kunstboeken komen vast ook goed van pas voor R.E.L., het kunstprogramma dat u maakt.

„Ik doe dat samen met Jhim Lamoree, en dat is ontzettend leuk om te doen. Ik was altijd al fan van de Vlaamse kunstschilder Roger Raveel, van wie ik ook een aantal boeken heb. Doordat ik Raveel onlangs voor R.E.L. ontmoet heb in Machelen-aan-de-Leie – waar ook Gerard Reve woonde – krijgen die boeken extra betekenis voor mij.”

Wat zijn nog meer favorieten van u?

„Ik hou vooral van superrealistische kunst. Het moet voor mij echt zijn, en het moet er recht bij mij ingaan, als een haring zonder uitjes. Hockney, Bechtel, Piet Clement – dat zijn de echte jongens.”

Hoe verklaart u de tendens in uw kast?

„Ik heb de kunstacademie gedaan, maar het heeft er ook altijd al ingezeten. Boeken over Roy Liechtenstein bijvoorbeeld, dat waren een soort bijbels voor me.”

U leest geen literatuur?

„Het is allemaal zo somber. De Nederlandse literatuur dan. Een moeilijke jeugd, de bezetting – het is altijd zo’n gedoe. Ik lees nu ’De weldoener’ van P. F. Thomése. Die is wel mooi.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden