Michiel de R.

Het lijkt al weer een eeuwigheid geleden dat pakjesavond voorbij is. Het gemis is er niet minder om: geen opiniebijdragen meer in de kranten over Zwarte Piet en geen nieuwe klachten of processen. Veel erger moet het zijn, denkt u misschien, voor al die werkloze activisten die geen kinderen meer vinden om hun beschavingsoffensief hard in de trommelvliezen te brullen.

Fout! Een anti-Zwarte Piet-activist is net als oud papier altijd voor hergebruik vatbaar. Daarbij komt dat je de strijd tegen die foute Nederlandse identiteit altijd kunt voortzetten mits je genoeg te deconstrueren vindt. Michiel de Ruyter, gewezen zeeheld, beantwoordt perfect aan het profiel van gekoesterde nationale symbolen waarop het enge Hollandse erfgoed stoelt. Hij is bovendien een paar eeuwen ouder dan Zwarte Piet. En nu hebben ze ook nog een film over hem gemaakt met als titel, ultieme provocatie, alleen zijn naam!

Het gilde van de Goede Bedoelingen en de Eenzijdige Gedachte voor Iedereen dook onmiddellijk in de oude geschiedenisboeken uit de havo 3-tijd. Wat de jongens en meisjes vonden? Dat die akelige Michiel ooit in West-Afrika slavenfort Gorée heroverde 'waarmee hij de Nederlandse slavenhandel veilig stelde'. Joehoe, vuile gore slavendrijver! Zwarte Piet-aanhanger! Wilderiaanse roeptoeter!

Het gilde is nu tot actie gekomen met speciale sites en pagina's op Facebook als 'Michiel de Rover' of 'Protest Première Michiel de Ruyter'. Bij de laatste zijn de leuzen ongecompliceerd: 'Eer niet De Ruyter, maar het verzet tegen de slavernij! Weg met de VOC-mentaliteit! De Ruyter kan wel Nederland hebben gered maar blijft voor het gilde 'een koloniale zeeschurk' en de film over hem 'een propagandafilm'.

Het liefst zouden de leden van Comité Michiel de Rover alle filmkopieën op de brandstapel gooien, maar ze zullen zich beperken tot een lawaaidemonstratie aanstaande maandag bij de première in Amsterdam. En ook het Scheepvaartmuseum kan een klacht verwachten omdat het een dure hightech-bioscoop voor de première liet bouwen en zich 'medeplichtig maakt aan het ophemelen van kolonialisme en nationalisme'.

Voor die bezigheidstherapiepatiënten zou ik een jihadistenbehandeling voorstellen: pak hun paspoorten niet af maar wel hun uitkeringen. Nog beter: stuur ze naar Nigeria om een maand lang het toilet van de Civil Rights Congress (CRC) te boenen. Deze organisatie vroeg in 2009 aan alle traditionele stamhoofden van Nigeria om hun excuses te maken voor hun aandeel in de slavernij: "We kunnen niet de 'white men' blijven beschuldigen, we zijn niet minder schuldig".

De belangrijkste leveranciers (op wat Portugezen na) van zwarte slaven waren zwarte Afrikanen. Slavenhandel was sinds de Middeleeuwen een Afrikaans onderonsje en maakte onder broeders 14 miljoen slachtoffers (westerse zwarte slavenhandel 11 miljoen, Arabische en Turkse 17 miljoen). Zwarte Piet is wellicht geen slaafje, maar zelf een slavendrijver van het eigen volk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden