Michels mag in spelersbus, dat staat buiten kijf

Oranje verblijft deze week in Lausanne, Zwitersland. Aan de rand van het meer van Genève moet de ploeg voor het EK vorm krijgen. Dag 3: De Generaal in de spelersbus.

door Henk Hoijtink

LAUSANNE - Hoog bezoek verlaat vandaag het kamp van Oranje. Rinus Michels verbleef er drie dagen. Maandag streek hij als eregast met de selectie neer in het statige hotel, het Beau-Rivage Palace. ,,Hij vond het prachtig dat hij was uitgenodigd'', zegt teammanager Hans Jorritsma.

Vaak heeft de oud-bondscoach zich in Lausanne niet laten zien, dinsdagochtend wel. Als de spelers druppelsgewijs het veld betreden voor de training loopt plotseling ook Michels tussen hen in.

Hij loopt een rondje langs het veld, alleen. Vanaf de bescheiden hoofdtribune van het Stade Juan-Antonio Samaranch schieten de fotografen met de ratelende technieken van de tegenwoordige tijd hun plaatjes van een oude man die aan de overzijde, voor de daar lege tribune, mijmerend ogenschijnlijk over het malse gras schrijdt.

De Generaal is een breekbare man geworden. Niet alleen omdat hij 76 jaar is, ook omdat hij sinds november vorig jaar weduwnaar is. Zijn vrouw was zijn steun en toeverlaat.

Als hij zijn rondje heeft gelopen, gaat hij zitten in de dug-out. Zo bekijkt hij de training. Als die afgelopen is loopt hij zwijgend naar de spelersbus. Niet voor iedereen in het imposante gevolg van Oranje is daarin plaats. De staf is zo omvangrijk, van de arts tot de materiaalmannen, dat een tweede busje achter de spelersbus noodzakelijk is om iedereen te herbergen.

Maar Rinus Michels zit in de spelersbus, de paar dagen dat hij er is -dat staat buiten kijf. ,,Hij praat af en toe in het hotel met de spelers'', vertelt Jorritsma. ,,Hij geniet met volle teugen.''

Of Michels zich ook in Portugal nog bij de ploeg zal laten zien, kan de teammanager niet zeggen. Hij zal het EK bezoeken, als lid van de technische commissie van de Europese voetbalunie Uefa. De deelnemende landen krijgen een delegatie van twee commissieleden op bezoek. Maar of Michels zich uit dien hoofde aan de Portugese Algarve bij Oranje mag melden, is nog niet bekend.

Woensdag laat Michels de laatste training voor zijn vertrek schieten. Hij verkiest in het hotel te blijven. Een voorteken? Slinkt het vertrouwen van De Generaal? ,,Ik weet niet of hij zich tegen de technische staf heeft uitgelaten over het spel van Oranje'', zegt Jorritsma.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden