Michelle Obama wil álle meisjes naar school hebben

First lady heeft nieuwe missie: onderwijs voor 62 miljoen meisjes

De slogan 'Lets Move' van Michelle Obama's gezondheidsmissie is inmiddels een beetje passé. De Amerikaanse presidentsvrouw heeft daarom een nieuwe missie: 'Let Girls Learn'. Naast gezond eten en flinke work-outs promoot zij nu ook onderwijs voor alle meisjes die wereldwijd geen kans hebben op onderwijs: minstens 62 miljoen meisjes. Het bracht haar samen met haar twee dochters én moeder naar Londen, voor een feestelijke aftrap van haar project.

Een kopje thee bij de Britse prins Harry, en later een bezoekje aan Downing Street 10 om premier David Cameron en zijn vrouw te ontmoeten. Amerika en Groot-Brittannië gaan de strijd samen aan. Rond de 200 miljoen dollar (circa 178 miljoen euro) is er beschikbaar, onder andere bedoeld voor docententrainingen en leiderschapskampen voor meisjes. Het gaat om landen die geteisterd worden door crisis, zoals Democratische Republiek Congo, Liberia en Sierra Leone.

Honderden meisjes van de Mulberry school in Londen stonden Michelle Obama en haar dochters gisteren op te wachten met vlaggen en luid gejoel. De first lady benadrukte in haar toespraak dat onderwijs de sleutel is tot het succes in het leven. "Meisjes zoals jullie zouden onze parlementen, rechtszalen en universiteiten kunnen leiden. Met onderwijs hebben jullie alles wat je nodig hebt om je dromen te vervullen."

Volgens de first lady moet de vraag niet langer zijn óf er op globaal niveau geïnvesteerd moet worden in meisjesonderwijs, maar hóe. "Het is hartverscheurend dat er zoveel meisjes in de wereld niet kunnen leren omdat ze gedwongen worden te trouwen, vroegtijdig zwanger raken en seksueel wordne misbruikt."

Zelf moest ze er vroeger ook hard voor werken, opgroeiend in het zuiden van Chicago waar destijds weinig zwarte vrouwen met machtsposities waren. "Mijn ouders zeiden dat ik het kon, dus ik werkte hard om een invloedrijke positie te krijgen", schrijft zij op de website van USA Today. "Ik realiseer me dat er bij mij weinig in de weg stond om iets te bereiken. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden