Michelle Obama gaat obesitas te lijf

Kleis Jager

De Franse president Sarkozy heeft een flinke klap gehad, afgelopen zondag bij regionale verkiezingen. Het resultaat van rechts is een van de slechtste van na de oorlog, links boekte een afgetekende zege en ook het Front National van de familie Le Pen wrijft zich in de handen. Toch is er ook reden tot zorg bij de winnaars. De opkomst, met 53,6 procent thuisblijvers in de eerste ronde vorige week en 48,1 procent in de tweede afgelopen zondag, was erg laag. Veel lager dan bij de vorige regionale verkiezingen van 2004.

Ook in Groot-Brittannië is er een groeiend leger afhakers, constateert het Amerikaanse blad Time in een reportage vol somberheid over de Londense suburb Dagenham. In mei gaan de Britten naar de stembus voor een nieuw parlement en nieuwe gemeenteraden, maar van enthousiasme voor de leiders van Labour en de conservatieven, Gordon Brown en David Cameron, is nauwelijks sprake. Veel inwoners van Dagenham houden de traditionele partijen al veel langer voor gezien. Volgens het blad uit frustratie over de neergang van hun stad waar in de Ford-fabriek ooit 40.000, maar nu nog maar 4.000 mensen werken. Als ze nog stemmen, dan doen ze dat op de radicaal-rechtse British National Party.

In Newsweek kijkt een stralende Michelle Obama de lezer aan vanachter een grote schaal appels. Michelle heeft een missie, zo luidt de kop bij het artikel dat ze zelf schreef. Die missie is de strijd tegen obesitas bij kinderen. Een op de drie kinderen in de VS is te zwaar of heeft last van overgewicht. Het probleem kost het land nu al 150 miljard dollar per jaar aan uitgaven in de gezondheidszorg. Daar moeten al die ouders nodig eens wat aan doen zou je denken, maar Michelle ziet hier vooral een taak voor de hele samenleving. „Vaders en moeders hebben het vaak zo druk met werken, dat ze niet meer in staat zijn om een gezonde maaltijd op tafel te zetten die gezamenlijk genuttigd kan worden”, schrijft zij.

Met de landelijke campagne ’Let’s Move’ hoopt Michelle te bereiken dat schoolkantines gezonder eten serveren en dat frisdrankproducenten duidelijker informatie op het etiket geven over hun calorierijke brouwsels. Aan kinderartsen de taak alerter te zijn op overgewicht en ouders, als dat nodig is, instructies te geven.

The Economist komt terug op de polemiek rond het IPCC, het klimaatpanel van de VN, dat het niet altijd even nauw bleek te nemen met de feiten. Dat heeft de zaak van het klimaat geen goed gedaan, net als de ijzige winter die we op het noordelijk halfrond achter de rug hebben, stelt het blad vast. „Probleem is dat politici steeds gedaan hebben of er (over de opwarming en de oorzaken hiervan, red.) absolute zekerheid bestaat, terwijl zekerheid, zoals vaker in de wetenschap, niet bestaat.” En het artikel voegt daar aan toe: „Met ’zes maanden om de planeet te redden’ krijg je meer mensen in beweging dan met ’Het is zeer waarschijnlijk, maar niet zeker, dat klimaatverandering de biosfeer kan schaden, dat hangt af van het niveau van de economische groei, bevolkingstoename en innovatie.’ „

Infantiele waarschuwingen van de overheid zijn gevaarlijk, aldus The Economist: „Politici moeten kiezers als volwassenen behandelen.” Wat het tijdschrift betreft staat de vraag of de aarde opwarmt, en dat actie nodig is, niet ter discussie. „Met klimaatverandering hoef je niets uit te vinden. De werkelijkheid is al erg genoeg.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden