Michel Platini blijft geschorst en vertrekt bij de Uefa

Oud-Fifa-baas Sepp Blatter sleept zijn leerling mee in voetbalafgrond

De bestuurlijke carrière van Michel Platini in de internationale voetbalpolitiek is ten einde. De 60-jarige Fransman trad gisteren terug als voorzitter van de Europese voetbalunie Uefa, nadat het sporttribunaal Cas zijn schorsing had gehandhaafd. Zijn uitsluiting werd door de sportrechters slechts teruggebracht van zes naar vier jaar. Daarmee is de rol van Platini uitgespeeld.

Dat kon al geen verrassing meer zijn. In het klimaat van strenge maatregelen tegen de corruptie in de voetbalpolitiek werd Platini in december voor acht jaar geschorst. Ex-voorzitter van de wereldvoetbalbond Fifa Sepp Blatter had hem in 2011 een betaling van 1,8 miljoen euro gedaan voor 'bewezen diensten'. De Fifa bracht de schorsing terug tot zes jaar, maar het Cas twijfelde aan de legitimiteit van de betaling en achtte die buitenproportioneel.

In Nederland rees onmiddellijk de vraag of de weg naar het hoogste Uefa-ambt nu openligt voor KNVB-voorzitter Michael van Praag. Hij zou als een van de vijf vice-voorzitters van de Uefa een kandidaat kunnen zijn. Maar in de Nederlandse neiging om landgenoten gauw naar hoge posten te praten, is het goed om in het oog te houden dat de 68-jarige Van Praag, als hij al wil, de enige gegadigde niet zal zijn.

De taken van Platini worden sinds zijn schorsing waargenomen door de 66-jarige Spanjaard Angel Maria Villar, een ervaren rot in de hoogste voetbalkringen én een vertegenwoordiger van een vooraanstaand voetballand. Een groot land als Duitsland, om maar iets te noemen, kan ook bekwame bestuurders leveren.

Het is daarbij goed voorstelbaar dat de Uefa een jongere voorzitter zal prefereren in deze roerige voetbaltijden die om continuïteit vragen. Toen Van Praag zich vorig jaar kandidaat stelde voor het Fifa-voorzitterschap, stelde hij al de voorwaarde dat hij het gezien zijn leeftijd slechts voor één termijn van vier jaar zou doen.

Van Praag wilde gisteren niets zeggen over het vertrek van Platini en de nieuwe situatie. Zijn woordvoerder verwees naar een bijeenkomst van de Uefa-landen volgende week in Basel, voorafgaand aan de finale van de Europa League. Vooralsnog heeft niemand zich openlijk kandidaat gesteld - en dat zal tot die vergadering wel zo blijven.

Platini trad in 2007 aan als Uefa-voorzitter. Hij had eind vorige eeuw zijn eerste schreden in de voetbalpolitiek gezet als leerling van uitgerekend Blatter, die hem nu in zijn val lijkt te hebben meegesleept. Platini kon zich begin dit jaar al niet mengen in de strijd om het Fifa-voorzitterschap, die werd gewonnen door de Zwitser Gianni Infantino.

Naar het voorbeeld van Blatter behaagde Platini in Europa de kleinere landen, met meer plaatsingsbewijzen in de Champions League en een uitbreiding naar 24 deelnemende landen op het EK, volgende maand voor het eerst in Frankrijk. Door zijn schorsing zal Platini tijdens dat opgetuigde 'thuistoernooi' op de ereterrassen ontbreken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden