Sport

Michael Van Praag verliest voorzittersverkiezing Uefa

Van Praag tijdens zijn speech op het congres. Beeld REUTERS
Van Praag tijdens zijn speech op het congres.Beeld REUTERS

Michael van Praag wordt geen voorzitter van de Europese voetbalbond Uefa. Die eer is weggelegd voor de Sloveen Aleksander Ceferin, zo beslisten de nationale voetbalbonden vandaag in Athene. KNVB-topman Van Praag verloor de verkiezing met 13 tegen 42 stemmen.

Kick Hommes

De winst van Ceferin kwam niet uit de lucht vallen. Vooraf werd al duidelijk dat Van Praag, vicevoorzitter van de Uefa, weinig kans zou maken. De Amsterdammer had 28 stemmen nodig, maar kreeg vooraf slechts openlijk steun van vier bonden: Nederland, Engeland, België en IJsland. Ceferin kreeg voor de verkiezingen al een tiental landen achter zich, waaronder Duitsland en Frankrijk. Zelf schermde de Sloveen met 'tientallen' stemmen.

Die stemverdeling werd ook duidelijk in Athene, waar de voetbalbonden voor het congres bijeen waren. Het verschil bleek uiteindelijk nog groter: 42 tegen 13. Ceferin is de opvolger van de Fransman Michael Platini.

Ceferin wordt gezien als een onbekende binnen de voetbalwereld, ook al zit hij de Sloveense voetbalbond al sinds 2011 voor. De Sloveen (48) vindt zichzelf geen showman, zo zei hij ook zelf in Athene. Om de advocaat, die aan het hoofd staat van een van de grootse advocatenbureaus in Slovenië, hing vooraf een zweem van corruptie. Zo zou hij in ruil voor stemmen de Scandinavische landen het EK hebben beloofd, en zou hij de (ongeoorloofde) steun hebben van mederwerkers van Fifa-baas Gianni Infantino. Ceferin heeft die beschuldigingen altijd ontkend.

Eerlijker
Tijdens een laatste speech vanochtend probeerde Van Praag de andere landen nog te overtuigen. Hij zei een Uefa te willen creëren die 'transparanter, goedkoper en eerlijker' moet worden. Ook wil hij het verschil tussen arme en rijkere voetballanden kleiner maken. Financial Fair Play 2.0, aldus Van Praag, die daarmee het nieuwe Champions League-plan afkraakt (zie kader). "Voetbal is te veel over geld gegaan. Voetbal moet weer over voetbal gaan."

Van Praag erkende dat zijn leeftijd ook een rol speelde. Hij 68 jaar, en zou bij een verkiezing slechts twee jaar voorzitter kunnen zijn. Maar, zo onderving Van Praag die critici: 'Kennen jullie Charlie Watts en Mick Jagger? Zij zijn in de zeventig en rocken ook nog steeds in grote stadions.'

Zelfs de hint naar de Rolling Stones kon uiteindelijk niet verhinderen dat Van Praag voor de tweede keer in ruim een jaar achter het net viste. Vorig jaar trok hij zich vlak voor de Fifa-verkiezingen terug, ook omdat hij geen kans had te winnen. De Nederlander liet in een eerste reactie weten graag gewonnen te hebben. "Ik ben de strijd eerlijk aangegaan. Dat is hoe we het wilden, anders niet."

Nieuwe Champions League
Onderwerp van discussie was een zeer belangrijk besluit over de toekomst van de Champions League. In die nieuwe opzet krijgen de vier hoogste genoteerde voetballanden op de Europese ranking gegarandeerd vier clubs in de Champions League. Dit gaat dan ten koste van de landen die daar net onder vallen, waaronder bijvoorbeeld Nederland. Ceferin zei vlak voor de verkiezingen dat hij juist de huidige opzet de 'ideale formule' vond, Van Praag was iets gereserveerder maar wilde wel dat de onderhandelingen werden 'heropend'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden