Michael van Praag kan tevreden thuis blijven

Michael van Praag weet nog niet of hij zich na het vertrek van Sepp Blatter opnieuw kandidaat stelt voor het voorzitterschap van de Fifa. Drie punten waarom hij het niet moet doen.

Blatter als adviseur

Van Praags campagne, die hij een week voor Blatters herverkiezing bij gebrek aan steun moest staken, was in tal van opzichten bevreemdend geweest, en de aftrap eind januari niet in het minst. Van Praag had toen doodleuk gezegd dat Blatter zijn adviseur kon worden.

Hij verkocht het als een politieke truc, in het jargon van de diplomaat. Blatter zou zo waardig naar de uitgang kunnen worden geleid. Die vorm van compassie zou hem de steun van 'Blatter-landen' moeten opleveren. Hoe geloofwaardig is de tegenstander van het kwaad nog als die het kwaad niet wilde afstoten?

Achter de prins

Op last van Uefa-voorzitter Michel Platini schaarde Van Praag zich achter de Jordaanse prins Ali bin al-Hussein, uiteindelijk de enige tegenkandidaat van Blatter. Met zijn bestuurlijke ervaring moet hij hebben geweten dat 'Europa' een modderfiguur zou slaan met de prins, die zijn speech vlak voor de verkiezing van een blaadje las.

Oud-voetballer Luis Figo, de andere tegenkandidaat die moest afhaken, paste ervoor om de in het internationale voetbal onbekende prins openlijk te steunen. Van Praag liet zich wijsmaken dat het spannend zou worden. Bij 'Jinek' vertelde hij maandag dat hij op de dag van de verkiezing een mailtje had gekregen van de zus van de prins: 'We hebben drie stemmen meer dan Blatter.'

Vrij onthutsend - dat hij het echt zei, op tv, en dat er nog steeds verbazing over de uitslag in doorklonk.

Niet bekend

Van Praag geldt in Nederland als een rasbestuurder, een charmante lobbyist. Maar zijn campagne heeft bovenal duidelijk gemaakt dat hij dat in de wijdere wereld niet is, of kan zijn - en dat hij voor een rasbestuurder onbegrijpelijk naïef kan zijn. Van Praag kon ook moeilijk zieltjes winnen, omdat bijvoorbeeld de meeste Afrikaanse bestuurders hem domweg niet kenden.

De 400.000 euro die zijn campagne kostte, vond hij zelf geen weggegooid geld. Een nieuwe campagne zou langer duren en dus duurder zijn. Wat daarbij tegen hem pleit, nu vernieuwing is gewenst: hij is er een van de oude (westerse) bestuurdersclan, van laveren op het pluche (zie eerste punt).

Van Praag kan zeggen dat zijn doel (Blatter weg) indirect is bereikt. Laat hij er met die troost niet meer aan beginnen - voor zijn aanzien en dat van Nederland, en om niet nog meer geld weg te gooien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden