Column

Michael van Praag, de prins en het slot van de poppenkast

Michael van Praag, voorzitter van de nationale voetbalbond en Prins Ali Al Hussein (L) tijdens een persconferentie in het Amsterdamse Hilton Hotel. Beeld ANP

Om het af te maken reed ik donderdagavond naar het Hilton in Amsterdam, waar Michael van Praag naast een prins zou gaan zitten en zou zeggen dat die de meeste kans maakt om Fifa-voorzitter Sepp Blatter te verslaan, en daarmee het voetbal over de hele wereld te zuiveren.

Het zou een poppenkast worden, zoals het dat was geweest vanaf het begin, Van Praags presentatie eind januari in het Olympisch Stadion. Maar als je daarbij was geweest, dan toch voor de volledigheid het slot met de vallende gordijntjes ook maar even meegepikt.

Vier maanden geleden had Van Praag verklaard dat Blatter best zijn adviseur mocht worden, en dat hij hem daar nog voor had benaderd ook, en nu zat hij naast prins Ali bin Al-Hussein, de halfbroer van de koning van Jordanië - zijn campagne in een notendop. De strijd tegen Blatter is mede zo kansloos, omdat Azië en bloc op de Fifa-president stemt. Hier zit een prins, is dan toch de gedachte, die thuis weinig indruk heeft kunnen maken.

'Michael Den Haag'
Er zijn er die Van Praags poging nog steeds moedig noemen. Zo moedig dan dat hij met open ogen zijn ondergang tegemoet is gegaan en verstrikt is geraakt in schimmige voetbalpolitiek van het soort dat hij dacht te bestrijden. Pleitbezorger van een onbekende Aziaat die om volstrekt duistere redenen wordt gesteund door Uefa-voorzitter Michel Platini, de eerste man van het voetbal in Europa - dat heeft de moed Van Praag gebracht.

De Volkskrant-verslaggevers Willem Feenstra en Mark Misérus, die Van Praag op zijn reis over de wereld volgden, schreven een ontluisterend verhaal over zijn campagne. Een official uit Gambia noemde hem consequent Michael Den Haag, anderen hadden nog nooit van hem gehoord. Op een hotelterras in Caïro, een van de bolwerken van Blatter, wachtte Van Praag een uur lang op Afrikaanse bestuurders, maar er meldde zich niet één bij hem.

Niet voor het eerst bekruipt me het gevoel dat Van Praag helemaal niet die meesterlobbyist is, de wervende diplomaat waarvan wensdenkers in Nederland aannamen dat in elk geval 'ons' deel van de wereld ervoor zou moeten vallen. Prins Ali, vicevoorzitter van de verketterde Fifa (om dat niet onvermeld te laten), heeft al betere contacten. De voetbalpoliticus Van Praag moet altijd geweten hebben hoe hij erop stond. Hij is op de bonnefooi naar andere werelden gereisd - een andere conclusie is niet mogelijk.

Eén tegenkandidaat
Dat rijmt niet met het beeld van de rasbestuurder, zoals we Van Praag graag noemen, en daarbij paste donderdag ook zijn rafelige uitleg niet van wat als een strategie moest worden verkocht. Er was nu één tegenkandidaat, maar in plaats van in een paar gladde zinnen te verkondigen dat daarop altijd al doordacht was aangestuurd, liet Van Praag ergens doodleuk vallen dat de drie uitdagers er tot het eind toch ook best wel over hadden gedacht om gescheiden door te gaan.

Hier zat hij dan: in de armen gedreven van een Jordaanse prins, van wie Michel Platini heeft bepaald dat híj moet opstaan voor al die grote voetballanden van 's werelds beste voetbalcontinent. Het moest weer om voetbal gaan, schreef Van Praag in zijn programma als wegwijzer uit het weer eens zelfverklaarde gidsland Nederland, en zie hem nu: vermalen in een kongsi, zo troebel als die van Blatter kunnen zijn - ook een gevoel trouwens dat me niet voor het eerst bekruipt.

Nee, dan Luis Figo. Hij staakte zijn campagne, omdat ze dat zo nodig wilden, maar voor een steunverklaring hoefden ze bij hem, de oud-topvoetballer, niet aan te komen. Laat staan dat hij in een hotel in Amsterdam naast een prins voor joker zou gaan zitten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden