Michael P. probeerde vooral moord op Anne Faber uit te wissen

De rechtbank voor de rechtszaak tegen Michael P, die wordt verdacht van het verkrachten en doden van de 25-jarige Anne Faber uit Utrecht.  Beeld ANP
De rechtbank voor de rechtszaak tegen Michael P, die wordt verdacht van het verkrachten en doden van de 25-jarige Anne Faber uit Utrecht.Beeld ANP

Tijdens de eerste ochtend van de rechtszaak tegen Michael P. kwamen de feiten aan bod. Wat gebeurde er die vrijdag 29 september 2017 dat hij Anne Faber verkrachtte en vermoordde? P. gaf antwoorden op de vele vragen van de rechtbank, maar de belangrijkste vraag bleef nog grotendeels onbeantwoord: waarom?

Dat Michael P. (28) er veel aan deed zijn daad uit te wissen, blijkt uit zijn gedragingen in de periode na de moord. Zo verplaatste hij na enkele dagen Faber’s lichaam van het terrein bij vliegbasis Soesterberg, waar hij de 25-jarige Utrechtse vrouw met een mes om het leven bracht, naar een natuurgebied bij Zeewolde. Ook gebruikte hij chloor in een poging zijn DNA van haar lichaam te verwijderen en verstopte hij haar fiets en spullen op verschillende locaties.

Boos

Niet grondig genoeg, bleek toen P. op 9 oktober werd aangehouden nadat zijn DNA was aangetroffen op de gevonden jas van Faber. Eerst hield hij zijn mond omdat hij naar eigen zeggen boos was over de gewelddadige manier waarop hij gearresteerd werd. Maar toen begon zijn geweten te knagen, zei hij vanmorgen tegen de rechter. “Ik kon het niet meer voor me houden. Voor de nabestaanden en voor het slachtoffer.” Ook ‘brak’ P. naar eigen zeggen omdat hij had gehoord dat hij samen met zijn vriendin een dochter zou krijgen.

Bloemen bij het Hosterwold bos. De 25-jarige Anne Faberwerd na twee weken vermissing gevonden bij het Nulderpad in het Hosterwold bos. Beeld ANP
Bloemen bij het Hosterwold bos. De 25-jarige Anne Faberwerd na twee weken vermissing gevonden bij het Nulderpad in het Hosterwold bos.Beeld ANP

En zo gaf de man, kort van stuk met brede schouders, antwoorden op alle vragen die de rechtbank hem voorhield. De rechters zullen vooral willen weten of P. zijn daden plande, of dat het gebeurde in een opwelling. Het Openbaar Ministerie gaat uit van dat eerste, en legt P. moord ten laste.

Botsing

Maar misschien wel op de meest prangende vraag bleef het antwoord op de eerste ochtend nog beperkt. Waarom dwong hij Faber, met wie hij naar eigen zeggen in botsing kwam, een bospad in te lopen? Waarom verkrachtte hij haar, besloot hij haar vastgebonden mee te nemen achterop zijn scooter en bracht hij haar uiteindelijk met een mes om het leven?

Het enige wat P. daarover zei was: ik werd boos. Toen Faber dreigde de politie te bellen, toen ze zei: “Je gaat me zeker verkrachten?”. En er knapte iets toen zij om hulp riep richting een passerende fietser.

De rechter: “U doet het voorkomen dat de schuld steeds bij de ander ligt. Dat zij u steeds triggerde te handelen zoals u heeft gedaan. Terwijl ze, gezien de situatie, helemaal niet zulke rare dingen deed.” Waarop P. zei: "Zij heeft niets fout gedaan. Ik ben degene met problemen.”

Later vanmiddag zal blijken wat de conclusies zijn van de experts van het Pieter Baan Centrum waar P. werd onderzocht. Ook daar kwam het tot een woedeuitbarsting. P. staat vandaag en morgen ook terecht voor de mishandeling van vijf medewerkers en bewakers van de instelling.

Ritalin

Wat verder opviel tijdens de bespreking van de feiten, is de relatieve vrijheid die P. had in de kliniek in Den Dolder. Hij zat daar de laatste fase van zijn straf uit die hij in 2010 kreeg voor de verkrachting van twee tienermeisjes. Tegen de verpleging speelde P. mooi weer, erkende hij tegen de rechtbank. Achter hun rug om deed hij dingen die niet mochten.

Zo gebruikte P. veel Ritalin, het middel dat bedoeld is voor mensen met ADHD, maar waar hij zich eerst lekker en daarna paranoia door ging voelen. Ook liep hij de kliniek in en uit. Bijvoorbeeld om rond te rijden op zijn scooter, die hij had gekocht om op te knappen en door te verkopen. Dat deed hij ook op 29 september vorig jaar, de dag dat Anne Faber een fietstocht door de omgeving maakte.

Lees ook: Experts gaan er vanuit dat Michael P. tbs krijgt opgelegd

Over de terbeschikkingstelling bestaan veel misverstanden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden