‘Michael P. kreeg te veel vrijheden door lange reeks blunders’

Het rapport van de Onderzoekraad voor Veiligheid over de forensische zorg en de zaak Michael P. Beeld ANP
Het rapport van de Onderzoekraad voor Veiligheid over de forensische zorg en de zaak Michael P.Beeld ANP

Er zijn veel fouten gemaakt bij de resocialisatie van Michael P., de man die Anne Faber doodde. Bij zijn geleidelijke terugkeer in de samenleving na zijn gevangenisstraf voor een dubbele verkrachting, is niet gekeken of zijn hernieuwde vrijheden een gevaar zouden opleveren voor de omgeving.

Redactie

Dat is de vernietigende conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een donderdag gepubliceerd rapport. Tijdens P.’s resocialisatietraject in een instelling in Den Dolder doodde hij de 25-jarige studente Anne Faber. Eerder was hij veroordeeld voor het bruut verkrachten van twee minderjarige meisjes.

“In de vier jaar dat Michael P. forensische zorg ontving, zijn de Dienst Justitiële Inrichtingen en de forensische instelling in Den Dolder niet nagegaan welke risico’s van hem uitgingen en hoe groot de kans was dat hij opnieuw een ernstig delict zou plegen”, aldus de OVV in het rapport.

Aanbevelingen

Het onderzoek schetst een beeld van een sector ‘waarin de nadruk ligt op zorg voor de patiënt en veel minder op de taak om de samenleving te beschermen tegen de risico’s van terugkerende delinquenten’. Er zijn op verschillende momenten fouten gemaakt. Zo is P. bij binnenkomst in de gevangenis in Vught niet behandeld als zedendelinquent. Ook in de overdracht naar de kliniek in Den Dolder is onvoldoende informatie meegekomen.

Op dat moment is de verantwoordelijk burgemeester van Zeist bovendien door de behandelaars niet geïnformeerd over de komst van P., terwijl dat volgens de regels wel had gemoeten.

De OVV pleit ervoor het wettelijk mogelijk te maken dat verschillende partijen - zoals gemeenten en behandelklinieken - meer informatie kunnen uitwisselen dan nu mogelijk is. De onderzoeksraad noemt het begrijpelijk dat ook veroordeelden recht hebben op privacy, maar die mag de publieke veiligheid niet in de weg staan. Ook moet er een beter systeem komen voor risicotaxatie, zodat onder meer duidelijk wordt dat gestraften met een hoog risico op recidive minder vrijheden krijgen.

De OVV komt al met al tot de volgende aanbevelingen:

- Risico’s van recidive moeten beter worden ingeschat, door gebruik te maken van bestaande instrumenten en door nieuwe te ontwikkelen

- Psychiatrische behandeling van veroordeelden moet worden afgestemd op het risico dat zij opnieuw in de fout gaan

- Bij het toekennen van bewegingsvrijheid en verlof moet rekening worden gehouden met de publieke veiligheid

- Gedetineerden met een hoog recidiverisico mogen geen vrijheden krijgen zonder adequaat toezicht

- Alle gemeenten moeten worden aangesloten op het bestaande systeem dat melding maakt de komst van een gedetineerde naar een instelling in de gemeente

- Er moet een wettelijke basis komen voor volledige informatie-uitwisseling tussen alle betrokken instellingen in de forensische keten.

‘Pijnlijk beeld’

De Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd concluderen in een gezamenlijk rapport dat bij het overplaatsen van P. naar de kliniek in Den Dolder de risico's voor de samenleving niet goed zijn ingeschat.

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) beaamt de conclusies van de twee rapporten. Hij neemt alle aanbevolen maatregelen over. De rapporten schetsen een ‘pijnlijk beeld’, stelt Dekker, die schrijft ‘diep geraakt’’’ te zijn. De familie van Anne Faber noemt het ‘onthutsend’ dat P. vrijheden kreeg zonder dat zijn behandelaars zijn zedenverleden kenden. Dekker heeft hen in een persoonlijk gesprek excuses aangeboden, een gebaar dat de familie zegt te waarderen.

Lees ook:

28 jaar cel en tbs voor Michael P. in zaak-Anne Faber

Michael P. werd vorig jaar door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doden, verkrachten en ontvoeren van Anne Faber. De 28-jarige P. hoorde het vonnis ogenschijnlijk onbewogen aan.

Situatie Den Dolder blijkt niet uniek

De problemen in de forensische kliniek waar Michael P. zat, spelen ook bij andere gesloten inrichtingen in Nederland.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden