Michael P. gaf politie gedetailleerde verklaring over ombrengen Anne Faber

Bij de rechtbank Midden-Nederland vond vandaag de pro forma zitting in de zaak Anne Faber plaats. Beeld ANP
Bij de rechtbank Midden-Nederland vond vandaag de pro forma zitting in de zaak Anne Faber plaats.Beeld ANP

Michael P. heeft bekend Anne Faber te hebben verkracht en omgebracht.

Tijdens verhoren bij de politie heeft de 27-jarige man gedetailleerde verklaringen afgelegd over wat er volgens hem op 29 september is gebeurd, zei het Openbaar Ministerie tijdens de eerste zitting in de zaak. De recherche is nu bezig zijn verhaal te staven met forensisch onderzoek en getuigenverklaringen.

P. was zelf niet aanwezig in de rechtszaal, maar liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat. Duidelijk werd dat de inhoudelijke behandeling waarschijnlijk komende juni gaat plaatsvinden. Tot die tijd is het Openbaar Ministerie terughoudend in het geven van details over wat er precies is gebeurd, aldus de officier van justitie. Hoewel ze zei te begrijpen dat er nog veel vragen zijn in de maatschappij, wil ze daarmee voorkomen dat de familie van Anne Faber telkens geconfronteerd wordt met verhalen in de media over de zaak.

Wat wel duidelijk is, is dat Micheal P. ervan wordt verdacht de 25-jarige Utrechtse vrouw tijdens een fietstocht van haar vrijheid te hebben beroofd, haar onder bedreiging van een mes te hebben verkracht, en haar vervolgens, om dat misdrijf te verdoezelen, heeft omgebracht. Nadat P., die ten tijde van zijn daad in een forensische instelling in Den Doler verbleef, werd aangehouden hield hij eerste twee dagen zijn mond. Uiteindelijk vertelde hij de politie waar hij het lichaam van Faber had verborgen. In dat natuurgebied bij Zeewolde werd de vrouw, inmiddels bijna twee weken vermist, gevonden.

Vrijwilligers

Het OM bedankte iedereen die tijdens de vermissing hielp zoeken naar Faber. Van bekenden en onbekenden van de vrouw, tot restaurants die eten verzorgden voor al die vrijwilligers. “Zonder die vrijwilliger hadden wij hier wellicht niet gestaan”, aldus de officier van justitie. Het waren vrienden van Faber die haar jas vonden waarop DNA van Michael P. zat. Justitie besloot de man eerst heimelijk te volgen, in de hoop dat hij agenten naar Faber zou leiden. Toen dat niet gebeurde werd P. aangehouden.

Komende maandag gaat de man naar het Pieter Baan Centrum waar hij wordt geobserveerd. De vorige keer dat P. werd vervolgd vanwege de gewelddadige verkrachting van twee tienermeisjes, weigerde hij mee te werken aan onderzoek naar zijn psychische gesteldheid. De rechter legde hem toen een gevangenisstraf op van zestien jaar – in hoger beroep werd dat uiteindelijk elf jaar - met daarbij de opmerking dat ‘de maatschappij zolang mogelijk tegen deze man beschermd moet worden’.

Dat P. juist tijdens het uitzitten van die straf opnieuw kon toeslaan, leidde tot veel maatschappelijke beroering. Omdat het einde van zijn straf naderde, was P. aan het terugkeren in de maatschappij. Om die reden had hij wat bewegingsvrijheid.

Afgelopen november bleek het een en ander mis in de kliniek Altrecht Aventurijn, waar P. verbleef. Na rapporten van twee inspecties besloot minister Sander Dekker van justitie en veiligheid tot een patiëntenstop van mensen met een ernstige stoornis in de kliniek. Zo zou er sprake zijn van personeelstekorten en drugsmisbruik.

Lees ook: Cliëntenstop voor kliniek Den Dolder: Eérst moet de zorg verbeteren

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden