Michael Kugelman Meer Afghanen richting Europa

Afghanistan-expert voor het Woodrow Wilson International Center for Scholars in Washington

"Ik verwacht dat de komende tijd nog meer Afghanen richting Europa zullen trekken. Het is na de Syriërs de grootste groep vluchtelingen die via de Middellandse Zee naar Europa komt, maar er is nauwelijks aandacht voor deze mensen. Ze zijn praktisch onzichtbaar. De Syrische vluchtelingen hebben het nieuws tot nu toe erg bepaald. Dat komt ook omdat Syrië, veel meer dan Afghanistan, de politiek bepaalt in Europese hoofdsteden.

Het zal niet om miljoenen Afghanen gaan, maar er is goede reden om aan te nemen dat tienduizenden of honderdduizenden Afghanen naar Europa komen in de komende jaren. Dat komt omdat enerzijds de veiligheidssituatie in Afghanistan verslechtert, mede door de nieuwe dreiging van IS daar. De Afghaanse autoriteiten kunnen die problemen niet aan. Ik hoor bijvoorbeeld verhalen van tientallen bussen die dagelijks vol vluchtelingen vanuit Afghanistan vertrekken richting de Iraanse grens.

Ondertussen verslechteren de omstandigheden voor de Afghanen die in Pakistan en Iran worden opgevangen. De meerderheid van de (miljoenen) vluchtelingen wereldwijd heeft toevlucht gezocht in deze landen. Maar eind vorig jaar heeft Pakistan laten weten alle Afghaanse geregistreerde vluchtelingen terug te willen sturen. De Pakistanen, die al decennia Afghaanse vluchtelingen opvangen, hebben een lastige relatie met hen. Hoewel er geen bewijs voor is, verdenkt Pakistan hen van terroristische activiteiten in Pakistan. Ook bestaat de perceptie dat Afghanen de banen inpikken, een sentiment dat je ook duidelijk in Iran ziet.

Dat is zorgwekkend. Veel Afghaanse vluchtelingen kunnen niet in de regio blijven, maar kunnen of willen ook niet terug. Dan hebben we het over grote aantallen mensen die echt hulp nodig hebben. Over steun aan buurlanden bij de opvang van de Afghanen wordt in Europa of in de VS al helemaal niet gesproken. Sterker nog, de Verenigde Staten lijken Pakistan juist te helpen bij de repatriëring van Afghanen.

Wat er zou moeten gebeuren? Ik denk dat alle Europese landen die een militaire aanwezigheid in Afghanistan hebben gehad een aantal Afghaanse vluchtelingen zouden moeten opnemen. Dat is beter dan het alternatief van niets doen en wachten tot grote groepen vanzelf deze kant opkomen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden