Michael Boogerd moet opnieuw door het stof

Oud-renner dacht dopingverleden achter zich te hebben gelaten, maar wordt alsnog geschorst

Nauwelijks een jaar geleden leek wielrenner Michael Boogerd eindelijk verlost van de onzekerheid over een eventuele straf na zijn dopingbekentenis. Hij kreeg toen een licentie om als ploegleider aan de slag te gaan. De internationale wielerbond UCI meende gisteren Boogerd alsnog een schorsing op te moeten leggen. De oud-renner, sinds vorig jaar ploegleider, mag twee jaar lang geen enkele sportfunctie uitoefenen.

De mededeling is zuur voor de 43-jarige Boogerd, die het stigma doping na zijn publieke bekentenis twee jaar geleden van zich had afgeschud. Het voormalige uithangbord van de toenmalige Raboploeg, gaf toe dat hij in zijn loopbaan meermaals verboden cortisonen en bloeddoping gebruikte. Een schorsing bleef uit omdat hij getuigde voor de commissie-Sorgdrager, die na het Raboschandaal het dopinggebruik in Nederland in kaart moest brengen. Daarnaast speelde mee dat Boogerds dossier door de Nederlandse Dopingautoriteit werd overhandigd aan de Belgische wielerbond, aangezien hij al jaren woonachtig is in België en een groot deel van zijn carrière met een Belgische licentie reed.

Boogerds verleden werd eind 2014 alsnog een probleem toen hij een licentie aanvroeg als ploegleider bij de nieuwe Nederlandse wielerformatie Roompot. Zijn dossier ging vervolgens heen en weer tussen de Belgische bond en het UCI-hoofdkantoor in Zwitserland omdat de twee instanties blijkbaar in hun maag zaten met zijn licentieaanvraag. De Belgische bond hakte in januari vorig jaar de knoop door en honoreerde Boogerds verzoek. Daarmee was de kous af, dacht de tweevoudig Touretappe-winnaar.

Boogerd legt zich neer bij de straf, zei hij gisteren in een korte verklaring. "Omdat ik net als tijdens mijn vrijwillige openlijke bekentenis op 6 maart 2013 de verantwoordelijkheid draag en de consequenties aanvaard voor beslissingen die ik zelf in het verleden heb genomen."

Boogerd, die in 1999 Lance Armstrong versloeg in de eindsprint van de Amstel Gold Race, wordt uit alle uitslagen tussen 2005 en 2007 geschrapt. Hij verliest daarmee zijn nationale titel op de weg uit 2006. Boogerd betreurde gisteren dat deze schorsing zo lang op zich heeft laten wachten.

Een jaar lang zat Boogerd achter het stuur van de ploegleiderswagen bij Roompot. Het was een halve rehabilitatie die hem goed deed, bekende hij. Met deze kersverse talentenploeg wilde hij een schone stempel drukken op het Nederlandse wielrennen, zei hij bij herhaling. De ploeg zegde gisteren het contract noodgedwongen op maar blijft Boogerd steunen, liet teammanager Michael Zijlaard weten. De hoofdsponsor zag geen aanleiding de overeenkomst te herzien, liet deze in een verklaring weten. "Een bittere pil, maar wij blijven achter de ploeg staan."

Wrang is met name dat Boogerd zowel zijn medewerking verleende aan de commissie-Sorgdrager als aan de Dopingautoriteit, zonder namen te noemen overigens. Hij ging daarnaast nog eens stevig door het stof in de pers en op tv na zijn bekentenis. Het zijn argumenten die er voor de UCI blijkbaar niet toe doen. De mondiale bond maakt het echter niet aantrekkelijk voor spijtoptanten om in het vervolg nog met de billen bloot te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden