Micha Wertheim ’Ik heb eigenlijk geen vak’

Micha Wertheim (1972) is cabaretier en schrijver van twee kinderboeken.

Joost van Velzen

Wat voor boekenkast heeft u?

„Toen ik dit huis betrok leek het me mooi om de boekenkast helemaal in de muur te bouwen. Dat is gelukt. Het nadeel is alleen dat alle vakjes verschillende maten hebben. Omdat boeken óók verschillende maten hebben is het daardoor onmogelijk om alles op alfabetische volgorde te zetten. Maar goed, het stoort me niet. Ik heb wel twee aparte planken met boeken die ik nog moet lezen. De meeste boeken lees ik trouwens niet maar beluister ik. Vooral in de auto verslind ik luisterboeken.”

Wat leest u momenteel?

„Ik heb net dat boekje van Joris Luyendijk uit: ’Je hebt het niet van mij’. Verder ben ik bezig met het lezen van de korte verhalen van Raymond Carver.”

Bestaat er ook vakliteratuur voor de cabaretier?

„Ik vind niet dat ik een vak heb. Het is meer zo dat ik het leuk vind om projecten te beginnen. En wat ik lees, lees ik omdat ik het leuk vind om te lezen. Er bestaan natuurlijk wel boeken over humor en cabaret. In het boek ’Satiristas’ van Paul Provenza staan interviews met belangrijke Amerikaanse satirici, dat inspireerde me wel. Freud schreef ook een boek over humor. Best aardig, maar het is niet zo dat ik bij het lezen daarvan dacht: o, zo moet ik grappen maken.”

Heeft u wel eens een boek gestolen?

„Ik geloof het niet. Ik heb wel een plank met boeken die ik ooit geleend heb maar waarvan ik niet meer weet van wie ze zijn.”

Welk boek raadt u iedereen aan?

„Dan zou ik graag een fictieboek en een non-fictieboek noemen. Fictie: de korte verhalen van Etgar Keret. Non-fictie: ’De revolutieverzamelaar’ van Henk van Renssen. Dat laatste doe ik graag cadeau. Het is een portret van de reiscorrespondent George Nypels, die de brandhaarden van Europa opzocht in de periode tussen de twee wereldoorlogen. In een heel knappe vertelvorm opgeschreven waardoor het leest als een spannend avontuur. Heeft u trouwens standaardvragen voor deze rubriek?”

Het wisselt wel eens. Hoezo?

„Ik weet namelijk nog een vraag: aan welk boek in uw kast komt u maar niet toe?”

Dat is een goeie. En welk boek is dat bij u?

„Ik kom maar niet toe aan de biografie van Tommy Cooper. Ik weet: dat ga ik niet lezen. En toch vind ik dat ik het niet kan maken om hem weg te doen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden