Micha Kat: Een publicist die alleen in complotten gelooft

null Beeld ANP
Beeld ANP

Tegen de publicist, journalist en complotdenker Micha Kat is gisteren voor de rechtbank in Den Haag 285 dagen gevangenisstraf geëist, waarvan 180 dagen voorwaardelijk.

Adri Vermaat

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt moet Kat ook een werkstraf van 120 uur ondergaan. Verder eist Justitie dat hij op zijn website artikelen verwijdert met namen van Nederlanders, die de afgelopen jaren om uiteenlopende redenen aangifte tegen hem deden. Tenslotte wil de officier dat hem wordt verboden om deze namen de komende twee jaar nog te gebruiken.

Het OM acht bewezen dat Kat (49) zich schuldig heeft gemaakt aan valse bommeldingen, bedreigingen, smaad, laster, belediging en vernieling. De voormalige journalistiek medewerker van NRC Handelsblad stelt al jaren dat in Nederland een pedofielennetwerk actief is. Voormalig secretaris-generaal Joris Demmink van het ministerie van justitie is volgens de publicist de spin in het web. Indirect zou Demmink, in de denkwereld van Kat, betrokken zijn geweest bij de moord op Marianne Vaatstra.

''Anders vallen honderden doden''
Het bracht de publicist ertoe om het ministerie van veiligheid en justitie medio 2011 te dreigen met een bomaanslag. "Binnen een uur moet Demmink worden afgeleverd bij het politiebureau", waarschuwde hij via de telefoon. "Anders vallen honderden doden." De stem van Kat werd meteen herkend. Verwonderlijk was dat niet: alle receptionisten en beveiligers van het departement herkennen zijn stem uit duizenden, vernam de politie naderhand.

Ook het in Den Haag gevestigde kantoor van de landsadvocaat kreeg van Kat, vanuit Laos nog wel, een bommelding. Alle 150 medewerkers moesten om veiligheidsredenen een uur naar buiten.

"Jullie verdedigen een kinderverkrachter", schold Kat, doelend op de strafrechtelijk nooit voor enig feit vervolgde, laat staan veroordeelde Demmink. "De bom zal dood en verderf zaaien. Jullie advocaten zijn allemaal ratten."

Kat zelf ontbrak gisteren bij de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak. Hij meldde zich ziek en voelde zich volgens zijn raadsman Gerard van der Meer bedreigd door een 'joods-radicale' organisatie. "Mijn cliënt heeft serieuze angstproblemen waarvoor hij zich laat behandelen", zei de advocaat, die een brief van zijn cliënt voorlas.

'Voortdurende angst voor terreur en arrestaties'
In deze brief betoogde Kat dat hij slachtoffer is van een 'fop-vertoning', bedoeld om hem als vijand van Justitie te intimideren en uit te schakelen. Het proces tegen hem noemt hij oneerlijk en gelijk aan een 'tribunaal'. Hij is zijn werk kwijt, zijn bankrekeningen, hij heeft vier maanden in de cel gezeten en leeft naar eigen zeggen in 'voortdurende angst voor terreur en arrestaties'. Enige bescherming van politie en justitie heeft hij tot zijn verbazing niet. Momenteel leeft hij als zwerver.

"Kat vermoedt ten onrechte een justitiële vendetta", zei de officier in haar requisitoir. Zij herinnerde eraan hoe de verdachte in het verleden eens een oproep deed om tijdens Prinsjesdag 'van alles tegen de gouden koets te gooien'. En hoe nu, in het heden, de Haagse strafpleiter Gerard Spong op de website van Kat vanuit het niets wordt opgevoerd als 'horror-advocaat'.

'Het recidive-risico is reëel", vond de officier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden