Mia Audina ziet het goud al glinsteren

Een topdag voor het Nederlandse badminton in Sydney. Prijzen zijn er (nog) niet gewonnen, mooie uitslagen waren er wel. Mia Audina demonstreerde met een grote zege van 11-3 11-6 op de Ierse Sonya McGinn dat zij kanshebster is op eremetaal. Ze zei zelf al dat ze voor goud gaat.

Het gemengd dubbel van Chris Bruil en Erica van den Heuvel zorgde voor een sensatie door de als derde geplaatste Chinezen Yong Liu en Fei Ge op te rollen in twee games (17-15 15-7) en de kwartfinale te claimen. Alleen Judith Meulendijks verdween uit het toernooi na drie games tegen Ye Zhaoying, vierde van de wereld en en winnares van 20 opens. Het verlies van de 22-jarige Helmondse in 3-11 11-9 en 7-11 was geen schande.

Mia Audina, 20 pas maar al een routinier omdat ze als 5-jarige haar eerste wedstrijd speelde, zei dat de eerste partij goed was voor haar ademhaling. Haar opmars naar de achtste finales was een demonstratie van fabuleuze techniek en uitzonderlijke lenigheid.

Ze heeft daarnaast een enorme wil en put motivatie uit haar geloof in God. ,,Jezus zal helpen'', sprak ze een verwachting uit. Voor goud gaan is haar doel, geen garantie, ook al stond ze in 1996 in Atlanta in de finale en kwam ze met zilver als een heldin thuis in Jakarta. ,,Ik moet ook heel hard werken'', vond ze, blij met de felicitaties van leden van het Indonesisch olympisch comité die haar wedstrijd hadden gevolgd.

Pas enkele maanden voor Sydney 2000 kwam de toestemming uit Jakarta dat ze voortaan voor Nederland speelt. Haar Nederlandse man kwam niet mee naar Sydney. ,,Dit heeft te maken met de spijkerbom die in Atlanta ontplofte. Ik ben veilig in het olympisch dorp maar mijn man zou op een andere plaats in de stad zijn. We hebben veel contact per telefoon.''

Coach Rob Kneefel was zo onder de indruk van Audina's eerste olympisch optreden in Sydney dat hij haar in de eindstrijd verwacht. De volgende tegenstandster is de Taiwanese Ya-Lin Chan. Daarna komt ze waarschijnlijk nog wereldkampioene Camilla Martin (Denemarken) en de Chinese Yun Dai tegen.

Heel voorzichtig begonnen Chris Bruil en Erica van den Heuvel aan een medaille te denken nadat ze een ware oorlog hadden gewonnen tegen de de Chinezen Yong Liu en Fei Ge: 17-15 15-7. Bruil was super, Van den Heuvel trok zich aan hem op. ,,Een lekker gevoel om hen zo te vernederen'', juichte Bruil die een probleem in de privésfeer goed verstouwde. Zijn vrouw en coach Eline Coene vertrok pal voor de Spelen naar huis.

Speelpartner Erica van den Heuvel prees Bruil de hemel in. ,,Hij was super. Elke klap was raak. Het was heerlijk spelen zo.'' Bij de laatste acht wachten de Britten Simon Archer en Joanne Goode.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden