'MI6 en CIA wisten voor inval dat Irak geen vernietigingswapens bezat'

Het teken van de CIA op de vloer van het hoofdkwartier in Langley Beeld anp
Het teken van de CIA op de vloer van het hoofdkwartier in LangleyBeeld anp

De VS en Groot Brittannië waren al voor de oorlog met Saddam Hoessein op de hoogte dat de Iraakse dictator geen massavernietigingswapens had. Dat blijkt uit een aflevering die het Engelse journalistieke onderzoeksprogramma 'Panorama' vanavond uitzendt op de BBC.

Redactie

Volgens de Engelse krant The Guardian wisten de Britse en Amerikaanse inlichtingendienst, MI6 en CIA, al maanden voor de inval - in maart 2003 - dat Irak niet de beschikking had over massavernietigingswapens. Het Britse televisieprogramma Panorama stuitte in de research ook op het feit dat de inlichtingendiensten van beide landen informatie achter hielden voor anderen. Destijds zei de toenmalige Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Naji Sabri, in een geheim gesprek met CIA'er Bill Murray dat Irak op het gebied van massavernietigingswapens 'praktisch niets' had.

Sabri reageerde in een statement op de argumenten van Panorama dat het 'compleet verzonnen' was. Panorama echter, bevestigt dat een MI6-medewerker drie maanden voor de inval sprak met het hoofd van de Iraakse inlichtingendienst, Tahir Habbush al-Tikriti. Die beweerde ook dat Irak niet over vernietigingswapens beschikte. Dat gesprek was een aantal dagen voordat in september 2002 het nu bekritiseerde dossier werd gepubliceerd in Groot-Brittannië over de wapenmacht van Irak.

Bedrogen
Toenmalig kabinetsvoorzitter Robin Butler, die een onderzoek instelde naar het gebruik van informatie naar aanleiding van de inval in Irak, zei dat hij niks wist van de dingen die Sabri gezegd had, maar dat hij daar wel vanaf had moeten weten. 'Er waren telkens wegen waar mensen werden misleid of zichzelf misleidden. Ik kan me voorstellen dat vooral het publiek zich nu bedrogen voelt', zei hij.

Het tv-programma laat ook zien dat de baas van MI6, Richard Dearlove, van informatie uitging die achteraf werd bestempeld als onbetrouwbaar. MI6 zou volgens het programma informatie gebaseerd hebben op geruchten dat Irak uranium kocht van Niger, terwijl die geruchten door andere inlichtingendiensten, zoals de Franse DGSE, niet voor waarheid werden aangenomen.

Onbetrouwbaar
Ook feiten die door Irakezen werden aangeleverd en later bestempeld als onbetrouwbaar, werden door MI6 en de CIA gewoon gebruikt. In 2011 gaf Rafid Ahmed Alwan al-Janabi al aan de Guardian dat alle informatie die hij aan het Westen verstrekte, gefabriceerd was.

Vanavond om half twaalf Nederlandse tijd wordt de aflevering van Panorama uitgezonden op BBC 1.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden