MHP: meer begeleiding voor allochtoon

(Novum) - Hoger opgeleide allochtonen moeten meer persoonlijke begeleiding krijgen om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Dat stelt de vakcentrale MHP donderdag in een reactie op het onderzoek dat de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) woensdag heeft gepresenteerd.

Uit dit onderzoek bleek dat het aantal hoog opgeleide allochtonen dat een baan vindt stijgt, maar dat het aantal werklozen nog tweemaal zo groot is als in de vergelijkbare groep autochtonen. Allochtonen laten zich volgens MHP bij het kiezen van een studie te veel leiden door hun kansen op de arbeidsmarkt. Dat kan ten koste gaan van de motivatie. Dit leidt volgens de vakcentrale tot uitval.

In vergelijking met de autochtonen kiest een kleiner deel van de allochtonen voor een opleiding op hoger niveau. Als ze dat doen, beginnen ze aan een opleiding die goede vooruitzichten biedt. Uit het onderzoek bleek dat de studieresultaten van autochtonen en allochtonen amper verschillen.

MHP noemt de hoge werkloosheid onder mensen van buitenlandse afkomst opmerkelijk. Discriminatie op de arbeidsmarkt speelt volgens allochtonen een kleine rol. Daaruit blijkt volgens de vakcentrale dat andere factoren, zoals motivatie, belangrijk zijn.

De RWI heeft het onderzoeksrapport woensdag aangeboden aan staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk van Hoof (VVD) en de Stichting van de Arbeid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden