MH370 ligt wellicht ten noorden van zoekgebied

null Beeld AFP
Beeld AFP

De verdwenen vlucht MH370 ligt waarschijnlijk op de zeebodem van de Indische Oceaan, ten noorden van het gebied dat uitgebreid is doorzocht. Australische onderzoekers komen tot die conclusie na tests met een origineel vleugelonderdeel van Boeing. Die zogeheten flaperon liet zich anders meevoeren op zeestromingen dan een eerder gebruikte replica.

Redactie

De Boeing 777 van Maylasian Airlines verdween op 8 maart 2014 van de radar, terwijl het vliegtuig op weg was van Kuala Lumpur naar Peking. Uit signalen die nog zijn opgevangen bleek dat het vliegtuig de koers verlegde naar het westen, tot het ergens boven de Indische Oceaan spoorloos verdween. Van het vliegtuig en de 239 inzittenden is nooit meer iets vernomen.

Er is op verschillende plaatsen gezocht, voor het laatst en zeer uitgebreid in een gebied ten westen van Australië. Bij deze zoektocht was het Nederlandse bedrijf Fugro betrokken. Maar het uitkammen van de oceaan, die hier kilometers diep is met een bergachtige bodem, heeft niets opgeleverd en de speurtocht werd in januari van dit jaar opgegeven.

Wel zijn er op verschillende plaatsen brokstukken aangespoeld van vlucht MH370, onder meer op het Franse eiland Réunion, in Tanzania en in Mozambique.

De zoektocht heeft tot nu toe circa 200 miljoen dollar gekost. Het is nog niet bekend of er na de nieuwe inzichten van het Australische onderzoeksinstituut CSIRO verder gezocht gaat worden

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden