Rechtszaak MH17

MH17-verdachte neemt Nederlandse advocaten

In de komende rechtszaak over het neerschieten van vlucht MH17 staan de Nederlandse advocaten Boudewijn van Eijck en Sabine ten Doesschate de verdachte Oleg Poelatov bij. Zij werken voor het Rotterdamse kantoor Sjöcrona Van Stigt.

In een interview in Het Advocatenblad willen de advocaten niet zeggen wie hun cliënt is, maar bronnen van het Russische persbureau Itar-Tass bevestigen dat het om de Rus Poelatov gaat. De raadslieden werken samen met de Russische advocate Elena Koetina, die daarvoor het initiatief nam. Ze willen niet kwijt of er al contact met hun cliënt is geweest.

Poelatov was tweede man van de inlichtingendienst van de separatisten in Donetsk, de hoofdstad van de gelijknamige rebellenrepubliek. Zijn baas Sergej Doebinski gold als de rechterhand van separatistenleider Igor Girkin. Zij zijn de andere twee Russische verdachten. De vierde is Leonid Chartsjenko, een Oekraïense garnizoenscommandant.

‘Recht op een eerlijk proces’

Justitie verdenkt hen ervan nauw te hebben samengewerkt om de Buk-raket, waardoor vlucht MH17 werd getroffen, te verkrijgen en in stelling te brengen met als doel een vliegtuig neer te schieten. De verdachten worden vervolgd voor moord op de 298 inzittenden. Omdat Rusland geen verdachten uitlevert is het vrijwel zeker dat de vier niet bij het proces zullen zijn dat op 9 maart begint.

In het Advocatenblad zeggen van Eijck en Ten Doesschate dat zij “heel goed begrijpen dat deze rechtszaak over de verschrikkelijke vliegramp in 2014 voor veel emoties zorgt. Wij vinden het belangrijk te benadrukken dat we de zaak voor de nabestaanden met respect zullen behandelen”, aldus de raadslieden.

Als motivatie noemt Ten Doesschate het recht dat iedereen heeft op een eerlijk proces. “Juist ook in zo’n beladen zaak is het van belang dat verdachten een onafhankelijke objectieve advocaat krijgen. Die hun kant van de zaak belicht.” 

Lees ook:

Bellingcat wil meer MH17-betrokkenen achterhalen

Oprichter Eliot Higgins ziet de Machiavelli-prijs als steun in de rug na kritiek over onderzoek naar chemische wapens in Syrië. Dit jaar hoopt hij meer betrokkenen bij de aanslag op vlucht MH17 te achterhalen.

MH17-proces integraal te volgen via livestream

Het strafproces over de ramp met vlucht MH17 zal volgend jaar wereldwijd live te volgen zijn via internet. Dat heeft de rechtbank Den Haag laten weten tijdens een briefing voor de media.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden