MFK regeert op Curaçao, maar zonder Schotte

De voor corruptie veroordeelde ex-premier Gerrit Schotte mag vanwege zijn strafblad niet zelf in de regering zitten. Beeld ANP
De voor corruptie veroordeelde ex-premier Gerrit Schotte mag vanwege zijn strafblad niet zelf in de regering zitten.Beeld ANP

Curaçao heeft een nieuwe overgangsregering onder leiding van Gerrit Schottes partij MFK. De voor corruptie veroordeelde ex-premier mag vanwege zijn strafblad niet zelf in de regering zitten, maar heeft de Staten-voorzitter Gilmar ‘Pik’ Pisas (ook MFK) naar voren geschoven als premier.

Hans Marijnissen

Schotte had liever partijgenoot Charles Cooper als op de premierspost gezien, maar die kwam niet door de screening, vermoedelijk vanwege een belastingschuld. Ook Amerigo Thodé (MFK) die gevolmachtigd minister zou worden, moest vanwege een strafblad van die functie afzien, melden lokale media.

Na de verkiezingen in oktober belandde Schotte met vier zetels in de oppositiebanken. Maar na acht weken wist hij twee leden van de partij Pueblo Soberano uit het kabinet los te weken. Daardoor raakte de ‘schone coalitie’ onder leiding van de sociaal-democraat Hensley Koeiman (partij MAN) haar meerderheid kwijt.

Schotte wilde met de nieuw gevormde meerderheid van oppositiepartijen verder regeren, maar Koeiman wist dat aanvankelijk te blokkeren: hij schreef in allerijl nieuwe verkiezingen uit. Een beslissing die niet meer kan worden teruggedraaid. Schotte heeft het nu gedaan gekregen toch een interim-regering te vormen, terwijl hij zelf op zijn parlementszetel zal blijven.

De interim-regering blijft aan tot de nieuwe verkiezingen op 28 april en de formatie die daarop zal volgen. Maar de verwachting is dat Schotte er alles aan zal doen nieuwe verkiezingen te voorkomen.

Corruptiezaak

Schotte moet op 29 mei opnieuw voorkomen omdat zijn corruptiezaak in hoger beroep wordt behandeld. Hij is eerder door de rechtbank veroordeeld tot drie jaar cel en mag zich volgens dit vonnis vijf jaar lang niet met de politiek bemoeien om, volgens de rechter, ‘de democratie van het eiland te beschermen’.

Dit vonnis is echter niet van kracht tot alle beroepsmogelijkheden zijn gebruikt. Volgens de rechtbank heeft Schotte door zijn handelen het vertrouwen van burgers ernstig geschaad. Zijn persoonlijk belang stond voorop toen hij zich voor een miljoen dollar liet omkopen door de Siciliaanse gokbaas Francesco Corallo, in ruil voor vergaande politieke invloed via Schotte’s MFK.

Corallo had zelfs een stem bij de benoeming van ministers. De tegenstanders van Schotte hadden graag gezien dat Schotte vóór de verkiezingen op 28 april zou zijn berecht. Dan was hij politiek uitgeschakeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden