Mezquita

Een katholiek zal niet gauw zeggen: 'Ik ga naar de mis in de moskee'. Of: 'Ik ga biechten in de moskee'. Maar katholieken in Cordoba doen dat wel. De kathedraal daar heet in de volksmond nog altijd de 'mezquita', Spaans voor moskee, hoewel het wereldberoemde gebouw al bijna achthonderd jaar dienst doet als een christelijke kathedraal.

De mezquita oogt nog steeds als een moskee en is ook voor christenen heilig, ondanks Arabische koranteksten. Toen Cordoba allang christelijk was geworden bleef die stad de rk kerk toch de voet dwars zetten als ze aan de mezquita wilde komen. In de zeventiende eeuw wilde de kerk de schitterende boogconstructies verwijderen. Het stadsbestuur bedreigde toen slopers met de doodstraf. Dat was kort nadat de laatste Spaanse moslims waren verbannen. De kerk bevond zich op het toppunt van haar macht. Toch trotseerde Cordoba de clerus.

Ook voor de huidige inwoners blijft de mezquita hun trots en glorie. Alle bekvechterij rondom de islam ten spijt. Blijf van dat gebouw af. Kom zelfs niet aan de naam. Google Maps verving in 2014 'mezquita-kathedraal' door 'kathedraal'. Dat duurde een dag, na hevige protesten trok Google sidderend de maatregel in. De opposanten vonden dat het internetbedrijf een laffe knieval had verricht voor de kerk.

Het bisdom trekt zich van de publieke opinie weinig aan en blijft vechten voor zijn beweerde eigendomsrechten. Het zetelt in 'de moskee' en het gebouw is gewijd. Toch oordeelde het stadsbestuur vorige week dat de mezquita geen eigendom van de kerk is. Het weet zich gesteund door honderdduizenden ondertekenaars van een petitie die er precies zo over denken. Het godshuis staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco, alleen daarom al geldt het als eigendom van de hele wereld. Het stadsbestuur beroept zich bovendien op oud Romeins recht.

De mezquita dateert van eind achtste eeuw toen de islam grote delen van Spanje veroverde. In de dertiende eeuw werd het godshuis een kathedraal, nadat de christenen Cordoba hadden heroverd. De eerste eeuwen bleven de architectonische ingrepen, die de verandering van godsdienst moesten benadrukken, beperkt. Een minaret werd klokkentoren maar het gebouw behield zijn karakter. Een ramp voltrok zich in de zestiende eeuw. Met toestemming van keizer Karel de vijfde werd een deel van de mezquita omgebouwd tot een middeleeuwse kathedraal. De keizer toonde diep berouw toen hij de verminking zag.

De mezquita is natuurlijk ook voor moslims belangrijk. Het verlies van 'Andalus' (islamitisch Spanje) en de mezquita doet sommige moslims nog steeds pijn. Bin Laden eiste herovering. In 2010 verrichtten Oostenrijkse moslims het rituele gebed in de mezquita. Er volgde een vechtpartij met bewakingspersoneel. De huidige bisschop verbiedt het moslimgebed alleen wanneer er een mis is. Er had trouwens al eerder een moslim gebeden in de mezquita, in 1974: Saddam Hoessein, op bezoek bij de toenmalige Spaanse dictator Franco.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden