Meyer belooft ook naar de tegenstemmers te luisteren

analyse | Verkiezing voorzitter maakt duidelijk dat leden minder invloed bestuur willen

Als de strijd om de SP-voorzittershamer iets duidelijk heeft gemaakt, is het wel dat een flink deel van de leden de mening van de partijtop niet langer voor zoete koek slikt. Bestuursfavoriet Ron Meyer mag de verkiezing zaterdag dan hebben gewonnen met 59 procent, dat is wel in de wetenschap dat 41 procent liever tegenkandidaat Sharon Gesthuizen aan de knoppen had gezien.

Die onverwacht kleine marge kan beschouwd worden als een roep om meer openheid, democratie en gelijkheid binnen de partij. Op die punten onderscheidde Kamerlid Gesthuizen zich de afgelopen campagnemaanden van de behoudender vakbondsman Meyer. Zo wilde ze minder van bovenaf opgelegde besluiten en meer ruimte voor ideeën van leden, die bovendien allemaal stemrecht zouden moeten hebben bij interne verkiezingen.

Hadden alle leden zaterdag voor een nieuwe voorzitter mogen stemmen, dan had de uitslag 'natuurlijk' nog beter voor haar uitgepakt, denkt Gesthuizen. De negenhonderd afgevaardigden die nu elk namens vijftig leden mochten stemmen, zitten volgens haar vaak dicht op het partijbestuur. Toch is ze niet ontevreden: de verkiezing heeft de interne democratie 'een treetje hoger getild'. De partij is er 'een stukje wijzer en een stukje ervarener' door geworden.

Ook andere SP'ers menen dat de verkiezing iets in gang heeft gezet. "Dit proces heeft de partij per saldo sterker gemaakt", aldus Kamerlid Harry van Bommel. "Leden hebben écht wat te kiezen gehad en het was écht spannend. Dat is goed. Dit maakt de partij een stukje volwassener. Dat is niet iets wat anderen ons moeten toedichten, maar wat we zelf moeten ervaren." Kamerlid Henk van Gerven wijst op de toegezegde evaluatie van de verkiezingen. Die zal ruimte bieden voor discussie.

Gesthuizen riep Meyer meteen na de uitslag op haar aanhang niet te negeren. "Doe daar wel wat mee", drukte ze hem op het hart. Meyer zei daarop niet uit te sluiten dat verkiezingen binnen de partij zullen veranderen. Wel vindt hij dat er dan eerst een meerderheid voorstander moet zijn van aanpassingen. De komende tijd wil hij bij afdelingen op bezoek om te luisteren naar de wensen.

Meyer is zich ervan bewust dat de 'gezonde Hollandse' uitslag tot tweespalt kan leiden binnen de partij. In zijn eerste toespraak als partijvoorzitter in een omgebouwde fabriekshal in Utrecht riep hij op tot eendracht. "Ik weet dat sommige mensen het anders gezien hadden willen hebben, maar laten we één ding afspreken, als we aan het eind van de dag deze fabriek verlaten, dan doen we dat schouder aan schouder."

Of Meyer er een zware dobber aan zal hebben de aanhangers van Gesthuizen achter zich te krijgen? Oud-Kamerlid Jan de Wit, die Meyer hielp tijdens zijn campagne, denkt van niet. "Ik zie geen grote tegenstellingen tussen die twee die tot gekke dingen kunnen leiden." Ook Van Gerven, eveneens aanhanger van Meyer, maakt zich geen zorgen. "Ik zie wel accentverschillen, maar geen grote principiële verschillen."

Vertrekkend voorzitter Jan Marijnissen, die beschikbaar blijft voor advies, kwam zaterdag nog geen kwartier na zijn vertrek met een eerste aanbeveling. "Ik zou adviseren de verkiezingen op deze manier te handhaven, want voor leden is vanaf de tv amper te beoordelen wie de beste kandidaat is."

Hij toonde zich blij dat Meyer de verkiezing met 'een grote voorsprong' had gewonnen. "Eén derde om twee derde", aldus Marijnissen. Die woorden schoot Gesthuizen in het verkeerde keelgat. "41 procent van de afgevaardigden gaf een duidelijk signaal", facebookte ze. "Het zou een teken van angst zijn als dat zou worden miskend."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden