Mexico krijgt Nederlands vliegveld

Naco mag met twee collega-bureaus terminal en inrichting van nieuwe luchthaven bij Mexico-Stad vormgeven

Naco, een dochterbedrijf van ingenieursbureau HaskoningDHV, heeft met twee andere bureaus de ontwerpwedstrijd gewonnen voor het nieuwe vliegveld van Mexico-Stad. Naco verwacht vier jaar werk te hebben aan het project en er zullen veertig tot tachtig man aan werken.

Het in 1949 door oud KLM-voorman Albert Plesman opgerichte Netherlands Airport Consultants (Naco) tekende voor de vorm van de terminal en voor de inrichting. Het nieuwe vliegveld is ongeveer zo groot als Schiphol en geschikt voor 50 miljoen reizigers per jaar. Op termijn kan het worden uitgebreid naar een capaciteit van 120 miljoen reizigers.

De luchthaven komt ten oosten van de metropool te liggen, in een moerassig gebied. Het Engelse bureau Foster en het Mexicaanse Fernando Romero zijn de partners van Naco. Met Foster ontwierp Naco eerder de grote nieuwe luchthaven van Peking.

Bijzonder is, zegt directeur business development Ben Hasselman, vooral de overspanning van de terminal. De afstand tussen de pijlers waarop het dak rust bedraagt 140 meter. Ter vergelijking: in de oude delen van Schiphol is dat 8 meter 40, in de nieuwe delen ongeveer 40 meter. Het gebouw wordt gemaakt van staal en glas, er komt veel daglicht binnen en er komt, zegt Hasselman, een ingenieus systeem voor koeling, verwarming en verlichting. Foster claimt dat de luchthaven de duurzaamste ter wereld zal zijn.

Hoewel duidelijk is hoe het gebouw er in grote lijnen uit gaat zien, moet verreweg het meeste ontwerpwerk nog worden gedaan. Zo moet nog worden bedacht hoe om te gaan met de moerassige bodem en met de geologische omstandigheden. Er kunnen aardbevingen voorkomen en er zijn vulkanen in de regio. Ook over de nadere inrichting van het gebouw - zoals de balies, de bagage-afhandeling, de IT - moet nog worden nagedacht.

Het gebouw heeft een oppervlakte van circa 550.000 vierkante meter: rond de tachtig voetbalvelden. De kosten voor de hele luchthaven bedragen naar schatting 7 miljard euro. Hoeveel omzet Naco met de opdracht binnenhaalt, wil Hasselman niet zeggen. Wel meldt hij dat het voor Naco een grote opdracht is.

Naco is gevestigd in Den Haag en is sinds zijn oprichting bij het ontwerp van 550 vliegvelden betrokken geweest. In de jaren zestig was het bedrijf verantwoordelijk voor de uitbreiding van Schiphol, sinds de jaren zeventig heeft het veel werk in Saoedi-Arabië. Naco leverde verder ontwerpbijdrages aan, onder meer, de luchthavens van Johannesburg, Bogota, Bangkok, Athene en Vladivostok. Er werken ongeveer 150 mensen bij de vliegveldconsultant die in 2003 onderdeel werd van ingenieursbureau DHV, dat negen jaar later fuseerde met Haskoning.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden