Mexico houdt migrantenstoet tegen aan de grens

Hondurese migranten beklimmen de poort van grensovergang bij Ciudad Hidalgo. Beeld AFP
Hondurese migranten beklimmen de poort van grensovergang bij Ciudad Hidalgo.Beeld AFP

Honderden migranten uit Midden-Amerika hebben vannacht gekampeerd op een brug op de grens tussen Guatemala en Mexico. Daar hield de Mexicaanse politie de groep tegen nadat zij door een hek bij de grenspost waren gebroken.

De migranten maken deel uit van een groep van in totaal zo’n vierduizend mensen die in een stoet door Honduras en Guatemala is getrokken en de Verenigde Staten als eindbestemming heeft. De migranten deden een poging om bij de Guatemalteeks plaats Tecun Uman - in het uiterste westen van het land - Mexico binnen te komen, maar stuitten op de Mexicaanse politie die hen tegenhielden met behulp van hun schilden en volgens de migranten ook pepperspray gebruikten. Volgens de politie raakten zes agenten gewond.

Na de botsing met de politie bleef de groep bivakkeren op de grensbrug tussen de twee landen en bracht er de nacht door. Sommigen zeiden van plan te zijn huiswaarts te keren. De presidenten van Honduras en Guatemala hebben gezegd dat hun landen daarbij willen assisteren. Maar lang niet iedereen op de brug leek van plan om het op te geven. “Ik ga vechten, het nog een keer proberen’” zei Hilda Rosa, een Hondurese vrouw die met vier tienerkinderen haar land verliet vanwege werkloosheid en gewelddadigheden.

Een deel van de groep slaagde erin de grensrivier over te steken op vlotten van grote rubberbanden. Voor 25 pesos (1,10 euro) zetten schippers hen de Suchiate rivier over, aldus het Amerikaanse persbureau AP.

Trump

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gedreigd de grens tussen Mexico en de VS te sluiten als de ‘mars der migranten’ dat punt bereikt. Trump zei het optreden van de Mexicaanse politie ‘zeer te waarderen’’ Hij herhaalde nog eens dat hij het leger naar de grens met Mexico zal sturen als de grote groep migranten daar alsnog weet te komen. Op het moment van de confrontatie op de brug was de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo in Mexico-stad om over de migrantenkaravaan te overleggen met zijn Mexicaanse collega.

Voor de handelsbetrekkingen zou sluiting van de Amerikaans-Mexicaanse grens zeer nadelig zijn. De Mexicaanse autoriteiten hebben daarom besloten de karavaan niet door Mexico te laten trekken. Individuele migranten mogen wel een procedure opstarten om Mexico in te mogen, of er asiel aan te vragen, zei de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Luis Videgaray eerder.

Lees ook:

Trump maakt zich kwaad om vluchtelingenkaravaan die op de VS afkomt

Zo’n 160 mensen begonnen in de Hondurese stad San Pedro Sula aan een gezamenlijke tocht naar de Verenigde Staten. De groep groeide al snel aan tot een ware karavaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden