Mexico doet alles om deze hoofdprijs te winnen

Leiderschap van Wereldhandelsorganisatie gaat naar Latijns-Amerika

MEXICO-STAD - Roodgloeiend staan ze de laatste dagen, de telefoons in de diplomatieke posten van Mexico en Brazilië. Beide landen zijn bezig met een uiterste krachttoer om wereldwijde steun te verzamelen in de jacht op het felbegeerde leiderschap van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), het internationale samenwerkingsverband dat handelsbarrières probeert af te breken.

Uiterlijk eind deze maand moeten de 159 lidstaten van de WTO een nieuwe directeur-generaal hebben gekozen. De definitieve beslissing wordt eind deze week verwacht, maar op voorhand staat vast dat de Fransman Pascal Lamy door een Latijns-Amerikaan wordt opgevolgd. Finalisten zijn de Braziliaan Roberto Azevedo, nu nog ambassadeur bij de WTO, en de Mexicaanse oud-minister van handel Herminio Blanco.

Duidelijk was dat de nieuwe WTO-leider niet weer uit een westers land komt, maar het feit dat er in de laatste kiesronde geen Aziaat of Afrikaan meedoet, spreekt boekdelen. Het gewicht van Latijns-Amerika in de wereldeconomie neemt zienderogen toe. Bric-land Brazilië, met zijn grondstoffenvoorraad, en Mexico, wiens robuuste assemblage- industrie zelfs stevig concurreert met China, nemen daarin het voortouw. Ook landen als Colombia, Peru, Chili en Panama hebben open economieën die razendsnel groeien.

Sleutel van het recente Latijns-Amerikaanse succes is een rotsvaste toewijding aan vrije handel. Werd de regio in de jaren tachtig nog geteisterd door een hopeloze schuldencrisis en protectionisme, nu is het Latijns-Amerika dat meewarig naar het door schulden en werkloosheid geteisterde Westen kijkt.

"Het is historisch dat de volgende directeur-generaal van de WTO uit Latijns-Amerika komt", zegt vice-president Eric Farnsworth van denktank Council of the Americas. "Het is een erkenning van het groeiende belang van de regio. Latijns-Amerika is nu een leider in de wereldeconomie; het aantal handelsovereenkomsten en de kwaliteit ervan is indrukwekkend."

Niemand twijfelt aan de capaciteiten van beide kandidaten. De Mexicaan Herminio Blanco was in de jaren negentig betrokken bij de oprichting van het Noord-Amerikaase vrijhandelsverdrag Nafta en heeft een smetteloze reputatie als onderhandelaar. De Braziliaan Azevedo heeft op zijn beurt jarenlange ervaring als diplomaat binnen de WTO.

Een Latijns-Amerikaanse directeur-generaal kan een belangrijke rol spelen als bruggenbouwer. Dat is hard nodig, want de WTO kampt nog altijd met de naweeën van de in 2008 vastgelopen onderhandelingen in Doha (Katar). Afspraken over het liberaliseren van de wereldhandel stokten destijds door tegenstellingen tussen het Westen en de ontwikkelde wereld.

"Een directeur-generaal uit Latijns-Amerika kan voor het vertrouwen zorgen dat nodig is om een overeenkomst te bereiken. Als dat er niet is, is het onwaarschijnlijk dat de Doha-onderhandelingen worden afgerond", zegt Farnsworth.

Met name Mexico smacht naar het directeurschap. Het gedraagt zich naar WTO-maatstaven voorbeeldig. Was het land veertig jaar geleden nog een van de meest gesloten economieën ter wereld, inmiddels heeft het meer vrijhandelsverdragen afgesloten dan welk ander land ter wereld. Daarbij heeft het wel wat goede publiciteit nodig. Brazilië krijgt met de organisatie van het WK voetbal en de Olympische Spelen veel goede pers. Zelfs Argentinië heeft de nieuwe paus én een nieuwe koningin. Het Mexicaanse imago, dat nog altijd bevlekt is door de interne drugsoorlog, kan dus wel een hoofdprijs als het WTO-leiderschap gebruiken. Niet voor niets heeft president Enrique Peña Nieto zijn hele buitenlandse dienst gemobiliseerd om Blanco gekozen te krijgen.

"Het is natuurlijk niet zo dat de WTO-directeur zijn eigen land bevoordeelt, maar het zou voor Mexico geweldig zijn als Blanco wordt gekozen", zegt hoofdredacteur Eduardo Garcia van de Mexicaanse financiële website Sentido Común. "Hij zou veel goodwill voor de regio creëren en is bovendien buitengewoon geschikt voor de baan."

Toch heeft het er alle schijn van dat Blanco alsnog achter het net gaat vissen. Hoewel hij wordt gesteund door de Europese Unie, de Verenigde Staten en Japan, stelde de Financial Times gisteren op basis van ingewijden dat Azevedo uiteindelijk zal winnen. Niet ontoevallig lijken beide kandidaten het vooral te moeten hebben van landen waar hun eigen landen de beste handelscontacten mee hebben.

Brazilië lijkt favoriet

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden