Mexico blijft zoeken naar overlevenden

Twee manschappen van het Mexicaanse leger zijn uitgeput in slaap gevallen na de reddingswerkzaamhedenBeeld Photo News

Mexico-correspondent Jan-Albert Hootsen was net het land uit toen daar dinsdag een grote aardbeving plaatsvond. Hij belde direct met zijn vriendin Adriana Cornejo in Mexico-Stad. Haar ervaringen tekende hij uit de eerste hand op.

Het hoofdkantoor van Banco Afirme, in het centrum van Mexico-Stad, trilt al enkele seconden als het seismische alarm iets na één uur ’s middags afgaat. Adriana Cornejo (38), die er als manager werkt op de zevende verdieping, weet meteen dat het fout zit zodra het monotone, oorverdovende alarm door de straten galmt.

“We deden wat we altijd doen als het alarm klinkt; we probeerden zo snel mogelijk via de trappen naar buiten te komen”, vertelt ze. “Maar het begon zo hard te schudden dat we amper overeind konden blijven staan. Het was verschrikkelijk.”

De beving heeft een kracht van 7,1 op de schaal van Richter. Dat is iets minder dan de voorganger van 7 september, die de 8,1 haalde. Maar het epicentrum ligt nu dichter bij Mexico-Stad met zijn 20 miljoen inwoners – op slechts 150 kilometer afstand. Daardoor zal het vorige dodental van 90 nu toch flink worden overtroffen. Voorlopige schattingen gaan uit van ruim 200 doden.

Vallend steen en beton

Als Cornejo eenmaal buiten staat, ziet ze stukken steen en beton van de achtergevel van het kantoor naar beneden komen. Ruiten knappen. Water in de tanks op omringende flatgebouwen klotst over de daken de straat op, meters naar beneden. Elektriciteitsleidingen breken. “Ik ben er nog steeds misselijk van, gedesoriënteerd”, zegt ze uren later, hijgend van de zenuwen.

Haar appartement, in de wijk Escandón, ligt normaal op zo’n half uur lopen van het kantoor, maar nu doet ze er uren over om thuis te komen. Het oversteken van Paseo de la Reforma, een boulevard in het centrum van de Mexicaanse hoofdstad, wordt moeilijk door de duizenden mensen die in paniek de straat op zijn gevlucht en door het stilstaande verkeer dat de weg blokkeert.

Op ruim veertig locaties in de stad blijken gebouwen ingestort. Vele tientallen andere woningen, winkels en restaurants zijn flink beschadigd. “Er was geen doorkomen aan”, zegt Cornejo. “Er lagen overal stukken glas, beton en stenen. Beschadigde huizen waren met cordons afgezet, ik kon er niet langs.”

Reddingswerkers zijn ondertussen overal bezig om slachtoffers te zoeken onder het puin. Het zoeken gaat de komende dagen door, want de verwachting is dat er nog steeds mensen onder de bergen beton, glas en baksteen liggen.

Gaslekken

Het gevaar is bovendien nog niet geweken; alleen al in Cuauthémoc, de grootste deelgemeente van de metropool, staan meer dan twintig gebouwen nog op instorten. De hoofdstedelijke autoriteiten waarschuwen voor gaslekken en geknapte elektriciteitskabels. Protección Civil (Burgerveiligheid) draait overuren met het inspecteren van beschadigde gebouwen, zowel op straat als vanuit helikopters in de lucht.

De chilangos, zoals de inwoners van de Mexicaanse hoofdstad in de volksmond heten, hebben een spontane, massale vrijwilligersoperatie opgezet om de nood van de bevingsslachtoffers te lenigen. Hulporganisatie Topos, die wereldfaam verwierf door talloze levens te redden na de verwoestende beving van 1985, zoekt met andere vrijwilligers en autoriteiten op verschillende plekken in de stad naar slachtoffers in de ruïnes van ingestorte gebouwen. Op tientallen andere plaatsen houden burgers inzamelingsacties. Ze bieden slaapplaatsen in hun appartementen aan voor wie dakloos is geworden, of elektriciteit en internet voor wie op zoek is naar familieleden.

Cornejo bereikt haar appartement pas in het holst van de nacht. Het gebouw staat nog overeind, er lijkt geen structurele schade te zijn. Toch slaapt ze voorlopig nog op de bank, uit angst voor naschokken. “Dan ben ik sneller bij de deur”, zegt ze. “Maar ik denk niet dat ik veel zal slapen de komende tijd.”

Lees ook: de gevolgen van de aardbeving hadden nog veel erger kunnen zijn, als Mexico niet zo'n goed waarschuwingssysteem had gehad.

Beeld Sander Soewargana
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden