Koken met KarinMakkelijke maismaand maart

Mexicaanse maisflapjes (met koriandersaus)

Mijn ideaalbeeld van een voorraadkast is die van tv-ster Nigella Lawson, formaat groot uitgevallen logeerkamer. Die van mij is iets minder riant, maar wel tot de nok toe gevuld, want beter mee verlegen dan om verlegen. Altijd handig als je geen puf hebt om boodschappen te doen of onverwacht visite krijgt. Het grote nadeel is echter dat een voorraadkast razendsnel dichtslibt. Bloem, suiker, blikjes tomaat en kokosmelk, die komen en gaan in rap tempo.

Het probleem zijn echter de minder courante dingen. Vaak spul dat ik krijg opgestuurd van goedbedoelende fabrikanten of pr-bureaus. Zo kreeg ik laatst een hele bups maisblikjes toegezonden. Inclusief uitgebreid foldermateriaal over dat blik zo milieuvriendelijk is, want recyclebaar, ja zelfs als er aan de binnenkant zo’n plastic laagje zit.

Nou heb ik toevallig een zwak voor blikmais. In mijn studententijd leefde ik er zo’n beetje op. Bonen erbij en hoppekee, chili con carne. Of sin. En niet te vergeten mijn fameuze Mexicaanse flapjes. Een soort verhollandste empanadas, gewoon met bladerdeeg uit de diepvries. Niemand die kwam eten in mijn kleine zolderkamertje wist eraan te ontkomen.

Beeld Karin Luiten

Maar hoe gaan die dingen? Op enig moment sloeg de flapjesmoeheid toe en verdwenen ze van mijn culinaire repertoire. Nooit meer aan gedacht. Tot ik nu dus met al die blikken mais zat opgescheept. Helaas bleek ik mijn vroegere succesrecept nooit te hebben opgeschreven; dat hoefde immers niet, want ik maakte ze zo vaak dat ik het uit mijn hoofd wist. Al experimenterend, en met de kennis en ervaring van nu maakte ik er onlangs deze versie van, die ik u best durf voor te schotelen.

Alleen was er toen pas één blikje op. Weet u wat? We doen een maismaand: De Makkelijke Maismaand Maart. Volgende week gewoon wéér een maisrecept.

Zelf maken, nodig voor 8 stuks (voorgerecht voor 8, hoofdgerecht voor 4):

•  8 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
•  1 blikje mais (uitlekgewicht 140 g)
•  1 ui
•  1 knoflookteen
•  ½ rode paprika
•  ½ bosje koriander
•  ½ bakje zure room (à 125 g)
•  50 g versgeraspte parmezaan
•  rasp van 1 limoen
•  2 eetl boter
•  ½ theel chilipoeder
•  1 ei

Koriandersaus:
•  ½ bosje koriander (incl. steeltjes)
•  ½ bakje zure room (à 125 g)
•  1 jalapeño of groene peper
•  1 knoflookteentje
•  sap van ½ limoen
•  zout & peper uit de molen

Oven tijdig voorverwarmen op 200 °C. Koriandersaus: pureer alle ingrediënten samen in de keukenmachine of met de staafmixer. Flapjes: Smelt de boter in een hapjespan. Snipper de ui en knoflook. Snij de paprika in reepjes, dan in blokjes. Fruit alles 2 minuten zachtjes in de pan. Voeg de uitgelekte mais toe en bak 5 minuten mee. Breng op smaak met chilipoeder, peper en zout. Laat afkoelen (dit kan ook al van tevoren).

Hak de koriander fijn (inclusief steeltjes) en roer samen met de zure room, parmezaan en limoenrasp erdoor. Laat het bladerdeeg iets ontdooien. Leg een lepel vulling op de helft van elk plakje. Kwast de randjes in met wat water. Vouw het deeg dicht tot een driehoek. Duw de randjes goed vast met een vork. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en kwast in met losgeklopt ei. Bak 20-25 minuten in de oven tot goudbruin en gerezen. Serveer met de saus en een lekkere salade erbij.

info kokenmetkarin.nl

Karin Luiten werd bekend met haar pleidooi te koken zonder pakjes en zakjes en deelt wekelijks een recept met verse ingrediënten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden