Mexicaanse griep doodt gezond meisje

amsterdam – - Het totale aantal Nederlanders dat aan Mexicaanse griep is overleden, is opgelopen van vier naar zes. Afgelopen week eiste de ziekte het leven aan een 40-jarige man met een ernstige onderliggende aandoening en aan een verder gezond 14-jarig meisje uit Haarlem.

Mensen met aandoeningen als hartklachten of astma lopen bij een besmetting een grote kans op complicaties. Maar ook volstrekt gezonde mensen kunnen aan de Mexicaanse griep bezwijken; wereldwijd had zo’n 20 tot 40 procent van de griepdoden niets anders dan het H1N1-virus onder de leden.

Toch blijft de kans dat gezonde mensen aan de griep overlijden erg klein, relativeert Roel Coutinho, directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het RIVM. „We weten niet precies hoeveel gezonde mensen griep hebben gekregen, dus hun sterfterisico is moeilijk in een getal uit te drukken. Maar het ligt heel laag.”

De scholiere werd op vrijdag 16 oktober ziek. Maandag overleed ze. „Het toont de spagaat waar we steeds in zaten: het virus is over het algemeen mild, maar heeft ook een gevaarlijke kant”, zegt Coutinho.

Het RIVM kondigde voor Nederland gisteren officieel een epidemie af. Uit peilstations van huisartsen blijkt dat er vorige week per 100.000 mensen 76 met griepklachten kwamen. De week daarvoor waren het er 69. Daarmee zijn we twee keer achtereen boven de epidemische drempel van 55 uitgestegen, en dan heet het een epidemie.

Van de onderzochte keel- en neusslijmmonsters bevatte 32,5 procent het H1N1-virus. Tijdens een gewone griepepidemie wordt bij een vergelijkbaar percentage een griepvirus aangetroffen. Van alle gespotte griepvirussen bleek 95 procent van het Mexicaanse type, dus het is echt een ’Mexicaanse’ epidemie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden