Mevrouw Margriet is mevrouw Libelle niet
Overblijvende bladen van Sanoma moeten hun eigen karakter zien te behouden
Sanoma noemt ze de 'kroonjuwelen' van de uitgever, maar zeker van een onbezorgde toekomst zijn de tijdschriften die bij de grote bezuinigingsactie gespaard blijven niet. Titels als Libelle en Margriet krijgen mogelijk een rompredactie. Dat betekent weinig vaste redacteuren en een grote afhankelijkheid van freelancers.
Hoe het er bij de Sanoma-bladen precies uit gaat zien, moet de komende maanden nog blijken. Duidelijk is wel dat het vormen van een rompredactie dé trend is op de bladenmarkt. Meerdere titels voelden zich de afgelopen jaren door bezuinigingen genoodzaakt de vaste redacteuren te ontslaan en de pagina's te laten vullen door freelance journalisten.
Maar hoe zorg je ervoor dat de identiteit van het tijdschrift behouden blijft? Een blad heeft een bepaald DNA, vaak prachtig verwoord door de hoofdredacteuren. Neem Margriet en Libelle. Voor de buitenwereld zijn de vrouwenbladen misschien inwisselbaar. De trouwe lezeressen en de redactie zien echter een wereld van verschil. Zo is Margriet nuchter, no-nonsens. Libelle denkt meer vanuit beeld en is op het knusse en gezellige ingesteld.
Dat de overgang naar een rompredactie niet altijd positief uitpakt, bewijst Esta. Bij het blad voor de hoogopgeleide vrouw moesten in februari 2012 acht vaste redacteuren vertrekken. En dat liep niet goed af. Het tijdschrift stierf in april van dit jaar een stille dood.
Toch zijn er ook voordelen aan het hebben van een kleine, flexibele redactie, zegt Erik Noomen, hoofdredacteur van Nieuwe Revu - het tijdschrift dat bij de bezuiniging van Sanoma niet wordt gespaard en nu te koop staat. Nieuwe Revu ontsloeg in 2009 noodgedwongen veel van de vaste redacteuren. "We hebben nu relatief lage loonkosten en een hoog freelance budget, waardoor we in kunnen zetten op kwaliteit. Bovendien betekent het meer vrijheid en meer diversiteit."
Dat neemt niet weg dat het vormen van een rompredactie altijd een bezuinigingsingreep is. Onderzoeksjournalistiek, waarbij je een redacteur drie maanden op een specifiek onderwerp zet en diep laat graven, is volgens Noomen eigenlijk niet meer mogelijk.
Hoe kunnen Margriet en Libelle met een rompredactie toch hun karakter behouden? Een kwestie van kiezen voor de juiste freelancers, zegt Noomen. "We maken bij de freelancers een strenge voorselectie, waarbij het belangrijk is dat ze bij de rebelse en tegendraadse stijl van Nieuwe Revu passen. Dat is voor ons relatief makkelijk, aangezien wij als blad een uitgesproken karakter hebben. Maar ik kan me voorstellen dat dat lastiger is bij een tijdschrift met een minder uitgesproken signatuur."
Libelle
Bestaat sinds: 1934.
Pijlers: mode, beauty, koken, wonen, tuinieren, toerisme, gezondheid, human interest.
Doelgroep: de gemiddelde Nederlandse vrouw tussen de 28 en 55 jaar. De Libelle-lezeres heeft volgens uitgever Sanoma een actief leven en stelt daarin haar gezin voorop.
Oplage: 400.000 stuks in 2012.
Verschijnt: wekelijks.
Margriet
Bestaat sinds: 1938.
Pijlers: mode, beauty, koken, wonen, tuinieren, human interest, gezondheid en toerisme.
Doelgroep: vrouwen tussen de 30 en 55 jaar die veel waarde hechten aan een goede sfeer in huis en gastvrijheid. De Margriet-lezeres heeft volgens Sanoma in toenemende mate interesse in mode en kookt in het weekeinde graag uitgebreid.
Oplage: 226.000 stuks in 2012.
Verschijnt: wekelijks.
undefined