Meulenhoff raakt Nijntje kwijt

DEN HAAG (ANP) - Dick Bruna gaat de uitgave van zijn (kinder)boeken vanaf 1 januari weer zelf ter hand nemen. Meulenhoff en Unieboek raken daarmee de rechten vanaf die tijd kwijt. Meulenhoff, sinds 1988 de uitgever van onder meer de Nijntje-boeken in het buitenland, noemt het een gevoelig verlies.

Mercis, een eigen bv van de buitengewoon succesvolle Bruna, beheert nu al de verkoop van andere produkten waarop de populaire Bruna-figuren worden afgebeeld. Naast Nijntje, het wereldwijd bekende konijn, worden Boris, Betje Big, Barbara en andere creaties van Bruna frequent gebruikt om kussenslopen, behang, bekers en schooltassen op te fleuren. Al die produkten worden via Mercis aan de man gebracht. Volgens een woordvoerster van Mercis komt met de herkrijging van de uitgeefrechten van de boeken, alles weer onder één paraplu.

“En dat is het meest overzichtelijk.”

Van de Bruna-boekjes gaan er jaarlijks honderdduizenden in tientallen landen over de toonbank. Niet alleen Nederlandse kinderen groeien op met de bedenksels van Dick Bruna. Ook in de rest van Europa, en zelfs in Japan, liggen de boekjes naast de papschotel.

Er zijn inmiddels 83 titels verschenen, en de markt is nog niet verzadigd. Nog onlangs, ter gelegenheid van de Kinderboekenweek, kwamen drie nieuwe boekjes uit. Meulenhoff noch Mercis willen zeggen hoe hoog de jaarlijkse oplagen zijn. Dat het profijtelijk is, blijkt wel uit het commentaar van Meulenhoff: een gevoelig verlies.

De Bruna-boeken zijn in het begin bij de Harmonie uitgegeven, later bij de Boekerij en vervolgens bij Unieboek (voor Nederland). Meulenhoff kreeg in 1988 de rechten voor de uitgaven in het buitenland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden