Meulenbelt geen lid meer van SP

(ANP)

Anja Meulenbelt, schrijfster en oud-Eerste Kamerlid voor de SP, heeft zaterdag haar lidmaatschap opgezegd uit onvrede over de koers die de partij volgt in het conflict tussen Israël en Gaza. Meulenbelt werd ooit lid van de Socialistische Partij juist vanwege het Palestina/Israël-standpunt van de partij.

Ze beëindigde haar lidmaatschap omdat het haar niet lekker zit dat de SP zich nauwelijks liet zien bij demonstraties en dat uit de Tweede Kamerfractie vooral het geluid kwam dat beide strijdende partijen het geweld moeten staken. Dat Emile Roemer, fractieleider in de Tweede Kamer, en Tiny Kox, fractievoorzitter in de Eerste Kamer, zaterdag in een brief aan minister Frans Timmermans wel de militaire operatie van Israël wel veroordeelden, vindt Meulenbelt te laat. "Voor mij komt dit drie weken en anderhalfduizend doden te laat." Meulenbelt was van 2003 tot 2011 voor de SP lid van de Eerste Kamer.

De fracties van de SP willen dat Timmermans als minister van buitenlandse zaken zo snel mogelijk de Israëlische ambassadeur laat ontbieden.

Ze vinden dat Timmermans duidelijk moet maken 'dat voortzetting van de operaties van het Israëlische leger in Gaza voor Nederland volstrekt onaanvaardbaar is'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden