Metro langs Albert Cuyp en de Rai

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - De metrolijn van Amsterdam-Noord naar Zuid komt er wat het college van B en W betreft, alleen gaat zij anders lopen. Voor de extra kosten van 150 miljoen kijkt de hoofdstad naar het rijk.

De Noord-Zuidlijn gaat straks dwars door stadsdeel De Pijp heen en dan verder onder de Scheldestraat en het Europaplein door naar de spoorstations RAI en Zuid/WTC. “Kwaliteit kost wat extra”, verdedigde verkeerswethouder Ernst Bakker gistermiddag het nieuwe tracé.

En die kwaliteit houdt in dat de metrolijn 4 procent meer passagiers gaat vervoeren dan de route die in eerste instantie uitgekozen was. Dat betekent 6500 passagiers per dag extra, bovenop de 160 000 die volgens de prognoses al in de Noord-Zuidlijn gaan stappen. De winst komt door de betere ontsluiting van de dagmarkt op de Albert Cuypstraat en van het congrescentrum Rai. Die krijgen nu allebei een halte. Het oorspronkelijke voorkeurstracé liep onder de Boerenwetering, om sloop van huizen te voorkomen. Maar passagiers voor de Albert Cuypmarkt zouden daardoor over moeten stappen op de tram, terwijl de metro op 700 meter van de ingang van de Rai zou komen.

Toch hoeft ook bij het nu gekozen tracé niet gesloopt te worden, benadrukte Bakker. Daar leek het eerst wel op. Een metrostation is namelijk breder dan de Ferdinand Bolstraat, een van de twee grote winkelstraten in De Pijp waar een halte gepland is. Het Opdrachtgeversbureau Noord-Zuidlijn heeft dat opgelost door een metrostation te ontwerpen, even lang en smal als stadsdeel De Pijp. In plaats van de uitgangen naast de perrons te leggen, komen ze nu in het verlengde van de perrons. Dat heeft als bijkomend voordeel dat zowel de Albert Cuyp als de Ceintuurbaan een eigen metro-ingang krijgen.

Volgens Bakker biedt de nu gekozen route 'op termijn goede economische perspectieven' voor stadsdeel De Pijp. Hij gaf toe dat de metro-aanleg allereerst vooral overlast en daarmee minder inkomsten voor de winkeliers in de Ferdinand Bolstraat betekent. Daarom wil het college binnenkort al met het stadsdeelbestuur gaan praten over een ontwikkelingsplan voor het getroffen gebied, waarvoor het ook geld ter beschikking stelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden