Meters water maken getroffen gebieden moeilijk bereikbaar

De door ernstige overstromingen getroffen gebieden in Suriname kunnen moeilijk bereikt worden. „Mensen helpen elkaar, maar de roep om hulp wordt groter.”

„We zijn nu onderweg naar het overstromingsgebied aan de Surinamerivier. De regen heeft hier al veel schade aangericht”, vertelt Paula Claessens via de telefoon vanuit een lawaaiige vrachtwagen. Ze gaat met hulpgoederen naar de dorpen waar haar hulporganisatie Danpaati helpt in de gezondheidszorg.

„Over vier of vijf uur komen we bij een haven aan”, zegt Claessens. „Vandaar is het nog een uur of drie varen naar het dorpje Dang. Er wonen ruim 200 mensen en het staat grotendeels onder water. Hulp vanuit Paramaribo is minimaal zeven uur onderweg. Of het moet ingevlogen worden, maar er zijn niet veel vliegvelden.” De enige weg naar de binnenlanden is volgens Claessens veranderd in een vrijwel onbegaanbaar modderpad. „De logistiek is nu het grootste probleem. Geld is er genoeg voor noodhulp.”

Tot nu toe zijn er nog weinig tekorten in het gebied en overleven de mensen op hun voorraden. Maar volgens Claessens wordt de roep om hulp steeds groter. „Sommige dorpen staan voor 80 procent onder water. De bewoners van de hoger gelegen delen vangen de rest op, maar hun reserves slinken snel.”

Veel bewoners weigeren de dorpen te verlaten, zegt journaliste Nita Ramcharan die per vliegtuig het rampgebied bezocht. „Zolang er nog droge gebieden zijn blijven de mensen daar. Ze willen niet geëvacueerd worden, ze willen vooral hulp.”

Ze voer met een bootje door de ondergelopen gebieden aan de bovenloop van de Surinamerivier. „Huizen zijn weggespoeld of staan onder water. Bij het dorp Granman waar ik dinsdag was, zakte het water in een dag anderhalve meter; daarvoor stond het vijf meter hoog. In de lager gelegen dorpen zijn ze nog ernstiger getroffen.”

Meteorologen voorspellen dat het water weer gaat stijgen. In mei begint altijd het regenseizoen maar deze hoeveelheid neerslag is ongekend. „Ik woon nu acht jaar in Suriname”, vertelt Claessens „maar dit is uniek. Alleen oudere Surinamers kunnen zich de overstromingen van 1949 herinneren, maar toen stond het water lang niet zo hoog.”

Ramcharan voer langs enkele toeristendorpen die nu onder water staan. „Veel mensen komen naar het gebied voor ecotoerisme. Al die toeristenoorden zijn nu ook verzopen. Het is niet alleen een menselijke maar ook een economische ramp. Gisteren stonden ook de straten in Paramaribo blank door de regen, en ook elders in het land worden overstromingen gemeld. Parlementsleden die naar het buitenland zouden gaan, blijven thuis en geven het bespaarde geld aan de slachtoffers. Er is veel verbondenheid.”

De noodhulp komt nu eindelijk op gang. Het leger is ingezet en vandaag gaan veel hulporganisaties het gebied in, vertelt Claessens „Een groot probleem is wat er daarna gebeurt. Veel landbouwgrond is door de overstroming waardeloos. Bewoners zijn alles kwijt. Ze moeten geholpen worden, want alleen komen ze deze ramp niet te boven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden